Objavljeno: 1.7.2012

Brezžični signal z 2,56 Tb/s

Kdor misli, da je najnovejši brezžični standard 802.11ac, ki v omrežja Wi-Fi prinaša gigabitne hitrosti, blizu tega, kar se da prenašati brez žic, se krepko moti. Znanstveniki iz ameriškega inštituta Jet Propulsion Laboratotry (JPL) so skupaj s kolegi iz univerz v ZDA, Izraelu in na Kitajskem uspeli generirati brezžični podatkovni signal z zmogljivostjo kar tam okoli 2.560 Gb/s. Morda si je dosežek lažje predstavljati, če navedemo, da je to hitrost, s katero bi lahko v eni sekundi prek brezžične povezave poslali sedem celovečernih filmov v visoki ločljivosti.

Dokaz o dosežku so objavili v strokovni reviji Nature Photonics, velik skok pa so uspeli narediti z uporabo orbitalnega kotnega momenta signala (orbital angular momentum; OAM). Trenutno brezžični komunikacijski signali uporabljajo rotacijski kotni moment (spin angular momentum; SAM), s kombinacijo obeh metodologij pa so uspeli vključiti osem podatkovnih tokov v en sam signal.

Avtorji menijo, da s tem še niso dorekli zadnje besed, saj z različnimi kombinacijami OAM in SAM lahko menda dosežejo še bistveno večje število tokov, zgornja meja pa sploh še ni znana. Za zdaj so brezžični prenos opravili na razdalji le enega metra, vendar menijo, da bi tehnologijo lahko brez težav uporabili na razdaljah okoli enega kilometra.

Kljub vsemu naj ostane navdušenje zmerno, saj tovrstne tehnologije ne bomo še tako kmalu videli v vsakdanjih izdelkih. Ne glede na to pa gre za pomemben dosežek, ki odpira vrata v novo obdobje, kjer ožičene povezave morda res ne bodo več potrebne.

http://www.nature.com/nphoton/journal/v6/n7/full/nphoton.2012.138.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji