Objavljeno: 15.5.2002

Brezžičnih 100 Mb/s

Intel je na konferenci IDF v Tokiju prikazal delujoč sistem brezžične komunikacije, ki je vzdrževala hitrost prenosa podatkov med 90 in 100 Mb/s. Komunikacija je potekala na razdalji le nekaj centimetrov, saj so morali zaradi še neurejenih ustreznih frekvenčnih zakonskih aktov v Japonski sprejemnik in oddajnik obdati z jekleno kletko. Intel pravi, da sicer sistem deluje na razdalji nekaj metrov, približno enako kot danes bluetooth, le da je 100-krat hitrejši. Z bluetoothom je primerljiva tudi zelo majhna poraba energije.

Sistem temelji na tehnologiji Ultra Wideband (UWB), ki komunikacijo razporedi po izredno širokem frekvenčnem pasu. Že obstoječe tehnologije (802.11b, 802.11a, bluetooth) delujejo tako, da je komunikacija razporejena po širokem frekvenčnem pasu, nov sistem pa uporablja širšega. Ameriški urad FCC je za potrebe testiranja nove tehnologije že odobril pas med 3,1 GHz in 10,6 GHz. Kljub temu, da se v tem pasu gnete že nekaj drugih porabnikov, težav z motnjami prav zaradi razpršenega delovanja ne bi smelo biti. Velika razpršenost je primerna tudi zaradi večje varnosti komunikacij, tako da ni nenavadno, da se je za tehnologijo UWB prva ogrela ameriška vojska.

Intel predvideva, da bodo v že roku 12 mesecev komunikacijo uspeli pohitriti na 400 Mb/s, končni cilj pa je 500 Mb/s. Medtem se v organizaciji IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) že začenjajo pripravljalni pogovori o UWB in sicer v okviru skupine za osebna omrežja 802.15.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji