Objavljeno: 11.10.2004

Brezžičnost za študente

Letošnjo jesen bo dokončno zaživel projekt BIO (Brezžično Izobraževalno Omrežje), ki sta ga vzpostavila Ministrstvo za informacijsko družbo in Arnes. Gre za projekt vzpostavitve brezžičnih omrežij v različnih izobraževalnih ustanovah, ki so med seboj povezane, povezava pa hkrati sega naprej, v Evropska omrežja, ki sodelujejo v projektu Eduroam. Sbto zamislijo naj bi uporabnikom nudili brezplačni brezžični dostop v internet in sicer tako v okviru matičnih organizacij (fakultet, srednjih šol) kot tudi ob obisku povezanih organizacij in organizacij v tujini. Matična organizacija bo uporabniku (študentu, dijaku) dodelila uporabniško ime in geslo, ki bo delovalo povsod, tudi ob priklopu v gostujoče omrežje.

Projekt zahteva uporabo pristopnih točk, ki bodo sprejemale uporabnike z omrežnimi karticami 802.11b (11 Mb/s) in 802.11g (54 Mb/s). Uporabniki si bodo navedeno pasovno širino seveda delili, ob morebitni zasičenosti pa bodo omrežje dograjevali z dodatnimi dostopnimi točkami. Zahtevana je uporaba novega tipa šifriranja WPA (ki nadomešča varnostno pomanjkljiv WEP) in odjemalca za standard 802.11x, ki poskrbi za preverjanje istovetnosti uporabnika. Organizacije, ki se bodo dosledno držale standarda bodo lahko kasneje svoj sistem nadgradila na še močnejše šifriranje WPA2 oz. 802.11i.

Najbolj kompleksen del projekta je zagotavljanje prijave v sistem (oz. AAA - authentication, authorization, accounting), ki mora delovati tudi na dislociranih lokacijah. V ta namen dostopne točke uporabnika preverjajo prek strežnikov RADIUS in sicer v imenikih LDAP. Strežniki RADIUS so organizirani hierarhično - kadar najbližji nima podatka, o njem povpraša nadrejenega. Arnes vzdržuje krovni strežnik RADIUS za Slovenijo, vsaka organizacija pa mora poskrbeti še za svoj lasten strežnik.

Pri Arnesu so preizkusili kar nekaj brezžičnih omrežnih kartic in ocenili njihovo združljivost (rezultate lahko vidite na www.eduroam.si), hkrati pa uporabnikom tudi svetujejo nekaj različnih odjemalcev 802.1x (tudi za Windows XP, saj ta ustreznega nima priloženega). Čeprav celoten projekt temelji na odprti kodi, je zanimivo, da odjemalci Linux zaenkrat niso podprti. Za ta operacijski sistem namreč še ni na voljo odjemalec 802.11x.

http://www.gov.si/mid

http://www.arnes.si

http://www.eduroam.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji