Objavljeno: 31.3.2018 10:00

Britanci naj bi po Brexitu ostali tudi brez domen .eu

Kot poroča The Register, je Evropska komisija v četrtek sporočila, da bodo britanska podjetja in posamezniki, ki v internetu uporabljajo evropsko domeno .eu, ostali brez nje.

Velika Britanija se je namreč na referendumu odločila za izstop iz Evropske unije, po besedah Evropske komisije pa je del evropske unije tudi domenski prostor .eu. Po datumu izstopa (trenutno je to 30. marec 2019) Britanci svojih domen ne bodo mogli več registrirati ali jih podaljšati. Po zadnji statistiki bo na ta način prizadetih 317.000 lastnikov domen, ki bodo brez dvoma utrpeli precejšnjo finančno škodo.

Tako strog poseg v regulacijo interneta s strani Evropske komisije je nenavaden, glede na to, da je običajna praksa veliko bolj sproščena. Še vedno denimo obstaja veliko podjetij in posameznikov, ki uporabljajo domeno .su (Soviet Union), čeprav Sovjetska Zveza že dolgo ne obstaja več, v veliki meri pa se je njihov domenski prostor preselil na domene držav, ki so nastale iz nje (denimo .ru). Po drugi strani je jugoslovanska domena .yu po triletnem prehodnem obdobju odmrla.

V dokumentu Evropske unije sicer piše, da zapisano drži sedaj, v prihodnosti pa bo morda drugače, če se bodo Evropska unija in Velika Britanije v sklopu odhodnih pogajanj dogovorile drugače.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji