Objavljeno: 13.8.2002

Brizgalnik namesto ventilatorja

Hlajenje današnjih mikroprocesorjev in drugih elektronskih vezij postaja vedno večji problem, saj procesorji z vedno višjimi frekvencami proizvajajo vse več toplotne energije, ki se izgublja v prostor.

Hewlett-Packard, podjetje, ki vsako leto izdela milijone brizgalnih tiskalnikov in glav zanje, skuša to tehnologijo unovčiti tudi pri hlajenju procesorjev. Posebej prirejene >>tiskalne<< glave bodo na čipe brizgale hladilno tekočino (po vsej verjetnosti neprevodno) namesto barv.

Vodno hlajenje procesorjev in računalnikov je znano že od začetkov računalništva, vendar naj bi bil HPjev način >>vodnega<< hlajenja bistveno bolj učinkovit. Razvijalci so si zamislili procesor, ki bi bil pokrit s posebno brizgalno glavo, ki bi le na dele procesorja, ki so najbolj vroči po potrebi brizgal mikroskopske kapljice hladilne tekočine. Ko bi tekočina izparela, bi jo poseben sistem spet ujel v zaprtem hladilnem sistemu. Tako natančnost hlajenja pa bo nemogoče doseči, dokler procesorji ne bodo imeli več toplotnih tipal, ki bodo hladilniku natančno povedali, kateri del procesorja je najbolj vroč (večinoma je to aritmetično logična enota, medtem ko je predpomnilnik ponavadi relativno hladen).

Glede na to, da HP procesorjev bolj ali manj ne izdeluje več (tudi doma razvite procesorje PA-RISC in Itanium izdelujejo v zunanjih tovarnah), bo verjetno težko prepričati zunanje izdelovalce, naj se lotijo potrebnih sprememb.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji