Objavljeno: 3.3.2012

Canon EOS 5D Mark III

Canon je na 25-letnico nastanka družine zrcalno-refleksnih fotoaparatov EOS predstavil nov vrhunski model EOS 5D Mark III. Ta nadgrajuje zmogljivosti priljubljenega predhodnika EOS 5D Mark II ter prinaša večjo hitrost delovanja, višjo ločljivost, izboljšano zmogljivost obdelave posnetkov in razširjene možnosti ustvarjanja tako pri fotografiji kot pri video posnetkih.

Novo tipalo polnega formata (full-frame) z 22,3 milijona točkami ločljivosti ponuja odlično osnovo za fotografiranje in video filme posnetke v polni ločljivosti. Ob tem zna ustvarjati fotografije s hitrostjo 6 slik/sekundo (do 18 slik v zaporedju in v zapisu RAW), video posnetke pa s 24,25 ali 30 slikami na sekundo. Vgrajen je 61-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF in 63-področno merjenje, sposojena iz modela EOS-1D X ponujata večjo hitrost, prilagodljivost in natančnost.

Eden najnaprednejših sistemov samodejnega ostrenja AF na svetu ima 41 križno razporejenih točk in 5 dvojnih križnih točk, zaradi česar zagotavlja najvišjo natančnost v celotnem okvirju. Na voljo so tudi možnosti osebnih nastavitev samodejnega ostrenja kot pri modelu EOS-1D X, ki pomagajo zajemati običajno zahtevne subjekte z dodatno zanesljivostjo v primerih, ko je gibanje subjekta nepredvidljivo.

Vgrajen je procesor DIGIC 5+, občutljivost pa sega od ISO 100-25.600, na zahtevo celo do 102.400. 14-bitni analogno-digitalni pretvornik zagotavlja mehkejše prehode med toni in barvami, medtem ko vgrajeno snemanje HDR združi tri posnetke različnih osvetlitev, ki jim lahko dodamo enega izmed petih prednastavljenih tonskih profilov. Z integrirano obdelavo posnetkov RAW imajo fotografi možnost obdelovanja posnetkov, medtem ko še fotografirajo.

Povečana zmogljivost DIGIC 5+ prav tako prinaša različna orodja, ki pomagajo k večji kakovosti slik. Samodejno popravljanje periferne osvetlitve (vinjetiranja) objektivov, popravljanje barvnega odklona objektiva in zmanjševanje šuma pri visokih vrednostih ISO se izvajajo v fotoaparatu, vendar to ne vpliva na zmogljivosti. Zato lahko fotograf nadaljuje s snemanjem brez zakasnitev fotoaparata. Ocenjevanje posnetkov s posebnim gumbom na fotoaparatu omogoča enostavno urejanje slik še pred procesom poobdelave.

EOS 5D Mark III ima nov namenski gumb Creative Photo, ki omogoča uporabnikom hitro izbiro slikovnih načinov ter zajemanje posnetkov z različnimi osvetlitvami, daje pa tudi neposreden dostop do načina HDR. Med pregledovanjem posnetkov pritisk na ta gumb prikliče funkcijo primerjalnega prikaza dveh slik ene poleg druge. Fotografom to omogoča primerjavo različnih osvetlitev med fotografiranjem. EOS 5D Mark III bo na voljo že marca, za zajetno ceno 3.299 evrov.

http://www.canon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji