Objavljeno: 6.8.2009

Canonov hibridni stabilizator slike

Canon je razvil hibridni optični stabilizator slike, ki lahko hkrati kompenzira tako kotne tresljaje fotoaparata kot tudi tresljaje, ki jih povzroča premikanje fotoaparata. Novost se bo v njihovih objektivih za zrcalno-refleksne fotoaparate znašla še pred koncem leta.

Za kompenzacijo napak, ki jih povzročajo tresljaji fotoaparata, so bile razvite različne preventivne in korektivne metode. Canon je na tem področju začel z raziskavami v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zadnja Canonova tehnologija, imenovana Hybrid IS, učinkovito nevtralizira kotne (krožne) tresljaje in linearne premike fotoaparata. Nenadne spremembe nagiba fotoaparata lahko povzročijo občutno zamegljenost posnetkov med običajnim fotografiranjem, medtem ko je zamegljenost zaradi premikov aparata vzporedno s subjektom bolj očitna pri makro fotografiji.

Hibridna tehnologija optične stabilizacije ima integrirano kotno tipalo za zaznavanje sprememb nagiba aparata, kot ga imajo vsi mehanizmi za stabilizacijo slike, poleg tega pa ima tudi novo tipalo pospeškov, ki meri premike. Hybrid IS uporablja nov algoritem, ki v skladu s podatki obeh tipal pomika leče in kompenzira oba tipa tresljajev. Ta tehnologija izjemno izboljša učinek stabilizacije slike pri makro fotografiji, ki je običajni sistemi stabilizacije ne obvladujejo povsem.

www.canon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji