Objavljeno: 11.4.2003

Cape Clear Software ponuja tehnologijo Web Services

Značilna tristopenjska arhitektura programskih rešitev, sestavljena iz strežnika zbirke podatkov, programskega strežnika in odjemalskih programov, je po mnenju direktorja podjetja Cape Clear Software predraga in prezapletena. Po njegovem so se programski strežniki uveljavili, ker so snovalci rešitev razmišljali v smislu programske podpore postopkom in procesom v podjetjih in jih opisali v obliki transakcij. Če bi razmišljali drugače, namreč tako, da bi v središče postavili dokument oziroma vsak pojav, ki ga je mogoče opisati v smislu dokumenta v jeziku XML, ne bi več potrebovali programskega strežnika, ki bi skrbel za posredovanje sporočil med sistemi.

Irsko podjetje Cape Clear Software zato namesto programskega strežnika ponuja rešitev Web Services, ki temelji na izdelku odprte kode Jetty. Izdelana je v tehnologiji strežnika http in javanskih strežniških programčkov. S pomočjo razvojnih orodij lahko razvijalci izdelajo programske rešitve na osnovi dokumentov v obliki XML in dosežejo rezultate v mnogo krajšem času, kakor bi ga potrebovali za izdelavo podobne rešitve na osnovi postopkov in transakcij. Predstavniki podjetja Cape Clear Software tudi trdijo, da lahko predelajo obstoječe programske rešitve, tudi take, ki so narejene v programskih jezikih Cobol ali CICS, v tehnologijo Web Services. Uporabniške vmesnike predelajo tako, da okrog zaslonske seje ustvarijo ovojnico v obliki XML, komunikacija z drugimi sestavinami programske rešitve od tam dalje pa je preprosta, saj dokumente v obliki XML med seboj pretransformirajo s pomočjo standarda XSLT.

Izdelovalci programskih orodij svoje izdelke pogosto prodajajo kot preproste pripomočke, s katerimi si lahko vsak končni uporabnik na razmeroma preprost način z nekaj miškinimi kliki izdela programsko rešitev. V resnici so procesi v podjetjih mnogokrat tako zapleteni, da jih zmorejo programirati le izkušeni razvijalci. Nasprotniki idej, ki jih prodaja Cape Clear, trdijo, da se bodo tudi pri rešitvah v tehnologiji Web Services pokazale izjeme, odstopanja od pravil in druge posebnosti, poskrbeti pa bo treba tudi za pravilen vrstni red obdelave dokumentov, kar spominja na transakcije. V podjetju Cape Clear imajo rešitev tudi za take primere.

http://www.capeclear.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji