Objavljeno: 19.8.2007

CD praznuje 25 let

Ko je Philips 17. avgusta 1982 začel proizvodnjo novega nosilca imenovanega Compact Disc (CD), si najbrž ni predstavljal, kako močno bodo z novim izumom spremenili podobo glasbene industrije in računalništva. V 25 letih obstoja so doslej izdelali po ocenah okoli 200 milijard nosilcev CD, ki so že v zgodnji zgodovini nadomestili vinilne plošče, kasneje pa tudi računalniške diskete.

Začetki vsekakor niso bili tako vzpodbudni, kot se je kasneje izkazalo. Philips je sprva natisnil le nekaj naslovov z glasbo, sploh prvi pa je bil Album "The Visitors" tedaj še delujoče skupine ABBA. Prvi predvajalniki so bili zelo dragi, saj je bilo zanje potrebno odšteti kar okoli 2.000 dolarjev. Zato so jih sprva namenili predvsem avdiofilo, da bi ti še bolj uživali v subtilnosti klasične glasbe. Toda v samo nekaj letih so domala povsem spremenili glasbeno industrijo. V začetku devetdesetih so se pojavile enote CD-ROM, ki so spremenile nato še računalništvo. Kar nekaj let je minilo, da so se pojavili zapisljivi CD-R, šele konec devetdesetih pa nato še izbrisljivi CD-RW.

V zadnjih nekaj letih prodaja nosilcev CD vpada. Razlog niti ni v prihodu novejših tipov nosilcev (DVD in zdaj HD-DVD ter Blu-ray), temveč v vse večji priljubljenosti interneta kot transportnega mehanizma za vsebine, kot so glasba, video in podatki. Po ocenah mednarodne organizacije založnikov glasbe IFPI, naj bi internetni dosto do konca desetletja predstavljal po svetu že okoli četrtino vseh prodanih glasbenih izdelkov. Kljub temu analitiki menijo, da bodo minila še desetletja, preden bi nosilci CD pristali povsem v zgodovini. Eden od razlogov je združljivost za prebiranje podatkov, ki jih hranijo ljudje na kompaktnih ploščah.

http://www.philips.com

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji