Objavljeno: 2.10.2012

CD praznuje 30 let

Prvega oktobra je minilo natanko 30 let, odkar je Sony pričel s prodajo prvega predvajalnika digitalnih plošč Compact Disc, bolj znanih pod kratico CD. Za tedanje čase je to pomenilo pravo revolucijo in prvi primer digitalizacije v časih, ko so povsod prevladovale analogne elektronske tehnologije.

Sam razvoj tehnologije se je sicer pričel že leta 1974, kot evolucija tehnologije LaserDisk, patentirane davnega leta 1961. Razvoj sta neodvisno začela Philips in Sony, vendar sta standard poenotila med leti 1979 in 1980.

Prvi predvajalnik je imel oznako Sony CDP-101 in je stal zajetnih 1.000 dolarjev, pa še težko ga je bilo dobiti, saj so bile proizvodne količine skromne. Prva plošča, ki so jo objavili v novem digitalnem zapisu je bila 52nd Street, delo znanega ameriškega pevca Billya Joela.

Wikipeda navaja, da je bilo do leta 2007 prodanih po celem svetu več kot 200 milijard kompaktnih plošč, prodajno pa dosegle vrhunec okoli leta 2000. Od tedaj se prodaja teh nosilcev zmanjšala za več kot 50%, najprej na račun nosilcev DVD in Blu-ray, nato pa predvsem na račun dostopa digitalnih vsebin prek interneta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji