Objavljeno: 28.3.2005

CeBit 2005: Malo novosti

Letošnji CeBit, že 20. po vrsti, se lahko pohvali z nekoliko bolj pisano ponudbo, saj so organizatorji razstavljavce razdelili na nekoliko več tematskih sklopov: v okviru sejma so tako v novih tematskih sklopih (in s tem v sektorjih, razdeljenih po halah) nastopali razstavljavci s področja poslovnih procesov, komunikacijske opreme in digitalnih storitev. Kljub temu je sejem nadaljeval gibanje iz prejšnjih let: pravih novosti je malo, revolucionarnih izdelkov ni, najbolj obiskane pa so hale, namenjene zabavni elektroniki in računalniški opremi za navdušence: tiste s komponentami za osebne računalnike in s telefoni GSM.

Telefoni za fotografe

V zadnjem letu so le redki izdelovalci mobilnih telefonov na trg dali izdelke, ki ne bi imeli vgrajenega "fotoaparata". Telefone s tipalom z eno megapiko in lečo s fiksno goriščno razdaljo naj bi v prihodnje nadomestili aparati z večmilijonskim tipalom, pravimi objektivi, bliskavico in strojno programsko opremo, ki po zmožnostih prav nič ne zaostaja za tisto v fotoaparatih nižjega razreda.

Največ pozornosti je pritegnil Samsung z mobilnikom V770. Gre za telefon s sedemmilijonskim fotoaparatom, ki ima vgrajen pravi objektiv s trikratno optično povečavo in bliskavico, po zmožnostih pa se vgrajeni aparat lahko meri z večino aparatov nižjega cenovnega razreda. V770 zmore predvajati tudi MP3je, vgrajen pa ima tudi čitalec vizitk. Aparata zaenkrat še ne bomo videli v Evropi, saj je telefon namenjen omrežju CDMA.

Največji posebnež med aparati na CeBitu je zagotovo Siemensov telefon, ki zaenkrat še nima imena. Gre za prototip, ki podatkov ne prikazuje na zaslonu, temveč jih z laserjem projicira na katerokoli ravno podlago. Ko imamo telefon v roki, pa ga lahko razpremo in sliko projiciramo na njegovo zadnjo stran. Prototip zaenkrat še nima imena, verjetno pa ne bo v prosti prodaji, temveč gre le za razvojni projekt.

Telefone, ki ponujajo obilico dodatnih zmožnosti, so predstavili vsi izdelovalci, tako da sjeo bili obiskovalci deležni poplave fotoaparatov in MP3 predvajalnikov, s katerimi lahko med drugim tudi telefoniramo. Zelo opazni so bili tudi mobilni operaterji, predvsem nemški, ki so svoje storitve prikazovali na velikanskih razstavnih prostorih.

Strojna oprema

Pri strojni opremi smo na teh prireditvah vajeni dvobojev dveh večnih tekmecev: pri grafičnih karticah ATIja in nVidie, pri procesorjih se med seboj dajeta AMD in Intel... Izdelovalca grafičnih procesorjev na letošnjem sejmu nista predstavila ničesar novega. Oba sta namreč novosti predstavila že konec prejšnjega leta, zdaj pa nabirata moči za predstavitev novega rodu izdelkov v drug polovici leta. Intel je večino novosti predstavil na konferenci IDF, ki je potekala dva tedna pred CeBitom, tako da je med izdelovalci procesorjev največ pozornosti pritegnil AMD. Ta je na sejmu predstavil procesor za prenosnike Turion 64. Gre za 64-bitni procesor, ki temelji na jedru 90-nanometrskega Athlona 64, ima pa manjšo porabo, večji predpomnilnik in podporo večpredstavnim ukazom SSE3. Turion 64 bo sprva na voljo s takti od 1,6 do 2 GHz, na voljo pa bodo v dveh različicah: Turion 64 ML bo imel porabo 35 W, Turion 64 MT pa 25 W in bo namenjen prestižnejšim prenosnikom. Turioni so že na voljo v prvih prenosnikih (na CeBitu sta model z novim procesorjem razstavljala Fujitsu Siemens in Acer), v naslednjih nekaj mesecih pa naj bi se omenjenima pridružili še skoraj vsi drugi izdelovalci prenosnikov (med bolj uveljavljenimi na seznamu zaenkrat manjkajo Dell, IBM in Toshiba).

Hit letošnjega leta bodo očitno dvojedrni procesorji. Intel je svoje predstavil na IDFu, AMD pa je na CeBitu izbranim obiskovalcem pokazal delujoč računalnik, zgrajen na dvojedrnem Athlonu. Na trgu bodo najprej, že v prvi polovici leta 2005, na voljo dvojedrni Opteroni, medtem ko naj bi prve Athlone 64 z dvema jedroma uzrli malo pred koncem leta. Dvojedrne Athlone 64 FX, namenjene najzahtevnejšim igričarjem in zmogljivim delovnim postajam, naj bi po AMDjevih izjavah dočakali šele leta 2006.

Intel je na CeBitu največ pozornosti pritegnil z BMW Minijem, ki ima v armaturo vgrajen celoten računalnik PC. Izdelek zaenkrat še nima imena, izdeluje pa ga podjetje Electronic Equipment Produktion & Distribution. Računalnik temelji na procesorju Pentium M, med drugim pa ima vgrajen tudi DVD predvajalnik. Nadzor nad računalnikom ima voznik z govornimi ukazi tudi med vožnjo, omogoča pa povezovanje v omrežja 3G, wifi in 3GSM. Računalnik je izdelan tako, da ga lahko vgradimo v mesto za radijski sprejemnik, poleg računalniških zmožnosti pa je tudi GPS sprejemnik z možnostjo navigacije in izračunavanja poti.

Izdelovalci osnovnih plošč so predstavljali novosti, večinoma namenjene Intelovim procesorjem. Tako so bolj ali manj vsi predstavili izdelke, zgrajene na Intelovih sistemskih naborih 945 in 955, poleg tega pa sta precej pozornosti pritegnila tudi nVidiin nForce 4 za Pentium 4 in ATIjev XPress 200. Pri ploščah za AMDjeve procesorje vlada zatišje, saj so izdelovalci naborov novosti predstavili že nekaj mesecev pred sejmom, skupaj z AMDjevim prehodom na novo podnožje 939.

Hit letošnjega leta, če sklepamo po poplavi izdelkov daljnovzhodnih izdelovalcev, bodo prenosni predvajalniki DivX. Na sejmu je obiskovalec lahko izbiral med več sto izdelki z dvopalčnim zaslonom, ki zmorejo prikazovati najnovejše filmske uspešnice. Odločnejši korak v smeri večpredstavnih prenosnih naprav je naredil tudi Sony: format Hi-MD zdaj podpira tudi predvajanje MP3jev in shranjevanje fotografij, predstavili pa so tudi prenosni predvajalnik z zmogljivostjo 1 GB in zaslonom OLED, ki ga pri japonskem podjetju potiho imenujejo Ipod Shuffle Killer.

V prihodnje se nam zopet obeta boj med izdelovalci optičnih pogonov: za nasledstvo DVDjev se namreč borita dva med sabo nezdružljiva standarda: HD-DVD in Blu-Ray. O obeh smo že pisali, na CeBitu pa so izdelovalci predstavljali prve pogone HD-DVD, medtem ko so bili prototipi pogonov Blu-Ray predstavljeni že pred časom. Da tudi razvoj DVDjev še ni zastal, je pokazal Philips skupaj s podjetji konzorcija DVD+RW Alliance: v okviru sejma so predstavili prepisljive in dvoslojne nosilce z večjimi hitrostmi zapisovanja.

Programi in storitve

Razvoj programske opreme že nekaj let stagnira in čeprav programerske hiše neprestano predstavljajo novosti, gre večinoma za dodajanje novih zmožnosti obstoječim programskim paketom. Največ pozornosti na sejmu so pritegnili razvijalci varnostne programske opreme: od protivirusnih programov, požarnih zidov, orodij za filtriranje spletne vsebine ali neželene pošte in shranjevanje podatkov. Čedalje več izdelovalcev predstavlja programsko/strojne rešitve, pri katerih programsko orodje dopolnjuje strojna oprema - navadno gre za nekoliko prilagojen računalnik PC, ki teče na katerem izmed odprtokodnih operacijskih sistemov.

Novell je na Cebitu predstavil novo različico operacijskega sistema Suse Linux. Različici je priložen posodobljen paket programske opreme (novi OpenOffice, Firefox), pri Novellu pa so posebno pozornost posvetili večpredstavnim programom (grafična orodja, obdelava videa, zapisovanje DVDjev) in mobilnim tehnologijam (izboljšano varčevanje z energijo, boljša podpora wifi in bluetooth, sinhronizacija z ročnimi računalniki in telefoni). Suse Linux Professional 9.3 omogoča tudi vpogled v tehnologije, ki bodo v polni luči zablestele šele v strežniških različicah Linuxa, kot so okolje za virtualizacijo XEN in t. i. intuitivna orodja za iskanje.

Bolj kot z izdelki so se evropske programerske hiše ukvarjale s čedalje večjim prepadom v razvoju informatike med Evropo in ZDA. Predsednik podjetja SAP, Hennig Kagermann, je tako že ob odprtju sejma CeBit pozval evropske informatike, naj več vlagajo v svoj razvoj in se tako otresejo odvisnosti od izdelkov, ki prihajajo iz Združenih držav. V nasprotnem primeru bodo namreč evropska informacijska podjetja postala nekonkurenčna. Ob tem je opozoril tudi vodilne v Evropski uniji, da bi Evropa morala poskrbeti za načrten program spodbujanja razvoja in raziskav na področju informacijske tehnologije. Današnje stanje je po njegovem mnenju že na meji nevzdržnosti, saj ob vsakem večjem vlaganju v informacijsko tehnologijo na območju EU kar 75 % denarja "odteče" iz EU, največji delež v ZDA.

Slovenci na CeBitu

Na Cebitu je letos sodelovalo devet slovenskih podjetij, večina izmed njih pa so bili že stari znanci na sejmu. Podjetje Gama System je kot partner sodelovalo v okviru Microsoftove predstavitve, obenem pa je imelo še svoj razstavni prostor. Na CeBitu so premierno predstavili dva nova programska paketa, ki sta plod lastnega razvoja: Gama System eDocs je celovit sistemu za upravljanje in arhiviranje elektronskih dokumentov, Gama System Organizacija in kadri (HRM) pa orodje za upravljanje kadrov. Programa sta med sabo povezljiva, pri Gama System pa poudarjajo, da gre za prvo rešitev za delo z elektronskimi dokumenti, ki temelji na Microsoftovi tehnologiji. Podjetje tako svojo priložnost vidi prav v tem, saj je večina dokumentov ustvarjena z Microsoftovimi orodji. Na sejmu so prikazali tudi povezljivost paketa eDocs s poslovnim paketom MBS Navision.

V okviru programa Microsoft Partner je na CeBitu nastopal tudi Hermes SoftLab. Prikazali so lastne rešitve na področjih bančništva, telekomunikacij in javne uprave. V živo so predstavili demo sistem za e-davke, obenem pa so predstavili tudi rešitev, ki jo uporablja davčna uprava RS. Njihove rešitve s področja e-bančništva se uporabljajo v 17 bankah jugovzhodne Evrope, poseben poudarek pa imajo na mobilnih rešitvah, ki so jih razvili v sodelovanju z mobilnimi operaterji na tem območju.

IPS je predstavljal omrežno opremo in opremo za telefonijo. V podjetju so na sejmu namenili poseben poudarek predstavitvi EMX multiplekserja, ki omogoča hkraten priklop 16 uporabnikov na eno bakreno parico, pri čemer ima vsak uporabnik dostop do storitev govorne telefonije, hkrati pa jim omogoča tudi širokopasovno povezavo. Sistem EMX je na voljo v treh postavitvah, vse pa predstavljajo ugoden in hkrati zmogljiv način priklapljanja večjega števila uporabnikov na obstoječe telefonsko omrežje.

Podjetje Iskra Transmission je letos na sejmu sodelovalo drugič. Obiskovalci so si na njihovem razstavnem prostoru lahko ogledali prenosno mikrovalovno radijsko opremo SparkWave, družino izdelkov SparkLight WDM za CWDM in DWDM povezave ter nadzorni sistem SparkView. Svetovno premiero bo na sejmu doživela nova generacija SDR radia SparkWave SDR, namenjena uporabi v zasebnih in javnih omrežjih.

Iskratel je na CeBitu prikazoval dostopovno okolje SI2000 ipBAN. Z njim obstoječim omrežjem povečajo propustnost in odpravljajo ozka grla. Operaterji lahko tako brez večjega vlaganja v omrežje obstoječo infrastrukturo uporabijo za ponujanje sodobnih podatkovnih, glasovnih in video storitev. Iskratel se je letos na sejmu udejstvoval tudi s predavanji: njihovi sodelavci so v konferenčnem centru v okviru treh predavanj predstavili Iskratelove storitve s področja omrežne in telekomunikacijske opreme.

Podjetje SoftNet je na CeBitu predstavilo svoje storitve s področja IP telefonije in navideznih zasebnih omrežij.

SRC.SI se je, podobno kot nekatera druga naša podjetja, na sejmu predstavljal v okviru Microsoftovega razstavnega prostora. Predstavili so se kot ponudnik vrhunskih rešitev za bančništvo, telekomunikacije, zdravstvo, trgovino in javno upravo. Z nastopom na CeBitu naj bi utrdili svoj položaj enega vodilnih sistemskih integratorjev v jugovzhodni Evropi.

Tipro je na CeBitu navzoč že nekaj let, letos pa so na sejmu predstavili novo družino tipkovnic Free+, ki imajo integriran zaslon, občutljiv za dotik. Tipkovnica je povsem programabilna, njena zgradba pa je modularna, saj jo lahko nadgradimo s celo paleto dodatkov, kot so biometrični čitalci in čitalci za magnetne kartice. Poleg novosti so predstavili tudi obstoječo paleto izdelkov, med katerimi so tipkovnice za sisteme POS, zdravstvo, blagajne...

XLAB je na sejmu predstavljal lastne programske rešitve za vodenje sistema za podporo uporabnikom in programsko opremo za nadzor in upravljanje računalnika na daljavo ISL Light. Program podjetjem omogoča dostop do uporabnikov njihovih rešitev in pomoč pri nastavljanju ali vzpostavljanju sistema na daljavo.

Posebneži

CeBit je že tradicionalno bojišče izdelovalcev zaslonov, ki sejem navadno izkoristijo za predstavitev izdelkov s čim večjimi diagonalami. Samsung je svoj 82-palčni LCD monitor z ločljivostjo 1920 × 1080 pik sicer predstavil že nekaj dni pred sejmom, kljub temu pa mu do sejma naslova največjega ni prevzel nobeden od konkurentov. Po vseh halah smo lahko srečevali tudi izdelke priznanih modifikatorjev ohišij, najzanimivejše primerke pa smo si obiskovalci lahko ogledali v hali, ki je bila sicer namenjena neuradnemu svetovnemu prvenstvu v igranju iger. Precej izdelovalcev je predstavljalo tudi biometrične izdelke, vendar so med njimi namesto izdelovalcev izdelkov za varnost prevladovali ponudniki flash pomnilniških medijev: več ali manj vsi imajo v svojem repertoarju vsaj eno družino izdelkov, ki imajo podatke zaklenjene, odklenemo pa jih lahko z branjem prstnega odtisa.

Gorivne celice so že dolgo vroča tehnologija, pri kateri čakamo še na zadnji korak do uveljavitve na trgu. Na CeBitu je tajvansko podjetje Antig predstavilo gorivno celico na metanol, ki jo lahko namestimo v prenosnik namesto optičnega pogona. Na sejmu so pokazali različne izvedenke celice, nameščene v ohišje prenosnika. Antigova gorilna celica temelji na več ločenih modularnih enotah, ki jih laže nadzorujemo kot eno samo zmogljivejšo celico, s čimer so dosegli večjo zanesljivost delovanja in nižje stroške izdelave. Prvi izdelki naj bi bili na trgu že letos, podjetje pa načrtuje, da bo ob splovitvi predstavilo izdelke, namenjene večini bolj uveljavljenih družin prenosnikov in ročnih računalnikov.

CeBit 2005 je pokazal, da veliki sejmi ne služijo več za predstavljanje novosti, saj so nekatera podjetja svoje paradne konje svetu pokazala le kak teden pred sejmom. Prireditev se vse bolj veji na dva dela: v halah z zabavno elektroniko in mobilnimi telefoni je celotna ponudba prilagojena mlajšim obiskovalcem in navdušencem, v halah s poslovnimi rešitvami in programsko opremo pa je obiskovalcev malo, vendar je po mnenju razstavljavcev okolje za sklepanje poslov ugodnejše kot pred leti. Vsekakor lahko tudi letos zapišemo, da CeBitu (še) ne grozi usoda Comdexa, ki je lani zaprl svoja vrata. Med večjimi imeni iz sveta računalništva sta na sejmu manjkala le dva, HP in Dell.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji