Objavljeno: 4.3.2009

CeBIT 2009: Poplava netbookov

Proizvajalci prenosnih računalnikov imajo novo začrtane smernice, ki narekujejo popolno ofenzivo v razredu mini prenosnikov z zasloni velikosti med 7 in 10 palcev. Gneča novih modelov na CeBIT-u je dobesedno nepopisna, saj tovrstne izdelke ponujajo vsi bolj ali manj brezimni proizvajalci.

Platforma je jasna, Intelov Atom (mimogrede, povišali so mu delovno frekvenco), sparjen z gigabajtom ali dvema delovnega pomnilnika ter navadnim ali SSD-diskom, Intelovo podpovprečno grafično rešitvijo, vse skupaj zapakirano v bolj ali manj posrečeno ohišje kompaktnih dimenzij. O (ne)nakupu torej odločata le dva dejavnika – cena in ugled proizvajalca, pri nežnejšem spolu pa še izbira barv. Vsem proizvajalcem zamerimo, da se na te škatlice ne odločajo postaviti še vmesnika HDMI, s katerim bi jim bistveno izboljšali multimedijske možnosti (strojna zasnova še zmore predvajati HD-vsebine; 720p video).

Naslednja izpeljanka iz netbookov bodo očitno tanki in lahki domači računalniki, veliki kot šolski zvezek. MSI je že pokazal prvi prototip, ki pa ga je odlikovalo prekomerno segrevanje (slab recept za dolgoročno delovanje), pa tudi sicer se lična zunanja podoba kaj hitro skazi, ko napravo povežemo s kopico kablov. Skratka, potrebujemo brezžične rešitve.

www.cebit.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji