Objavljeno: 12.3.2005

CeBit: AMD s Turionom 64 in dvojedrnimi Opteroni

AMD je na sejmu CeBit predstavil svoj novi mobilni procesor Turion 64. Gre za 64-bitni procesor, ki temelji na 90-nanometrskem jedru Athlona 64, zmore pa manjšo porabo energije, večji predpomnilnik in podporo večpredstavnim ukazom SSE3. Turion 64 bo sprva na voljo s takti od 1,6 do 2 GHz, na voljo pa bodo v dveh različicah: Turion 64 ML bo imel porabo 35W, Turion 64 MT pa 25 W in bo tako namenjen prestižnejšim prenosnikom.

Po prvih meritvah naj bi bil procesor pri poganjanju pisarniške programske opreme pri istem taktu za okoli 10% zmogljivejši od Intelovega Pentiuma M, pri poganjanju večpredstavnih programov pa je razlika še večja, okoli 30%, saj večina tovrstnih programov izkorišča ukaze SSE3, ki jih Pentium M še ne podpira. Najbolj pa se novi AMD izkaže pri igrah, saj je pri večini občutno hitrejši (nekatere delujejo na Turionu celo dvakrat hitreje kot na Pentiumu M).

Turioni so že na voljo v prvih prenosnikih (na CeBitu model z novim procesorjem razstavljata Fujitsu-Siemens in Acer), v naslednjih nekaj mesecih pa naj bi se omenjenima dvema pridružili še skoraj vsi ostali proizvajalci prenosnikov (med bolj uveljavljenimi na spisku zaenkrat manjkajo Dell, IBM in Toshiba).

Kljub temu, da so pri AMDju precej oklestili porabo energije v primerjavi z namiznimi modeli, je njihova poraba še vedno večja kot pri Pentiumu M z enakim taktom, vendar pri AMDju poudarjajo, da je severni most sistemskega nabora pri Turionu že vgrajen v procesor in prispeva h porabi procesorja, medtem ko je pri Intelu ločen in se ga zato ne upošteva pri meritvah. Novi procesorji so na voljo od 189$ do 354$ za kos ob nakupu najmanj 1000 kosov.

Poleg Turiona, ki je že na voljo partnerjem in kupcem, pa je AMD predstavil tudi prototip delujočega računalnika z dvojedrnim procesorjem. Na trgu bodo dvojedrni Opteroni na voljo že v prvi polovici leta 2005, medtem ko na bi prve Athlone 64 z dvema jedroma dočakali malo pred koncem leta. Zaenkrat še ni znano, kdaj naj bi uzrli dvojedrne Athlone 64 FX, namenjene najzahtevnejšim ljubiteljem iger in zmogljivim delovnim postajam, vendar pri AMDju zatrjujejo, da jih lahko pričakujemo šele leta 2006.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji