Objavljeno: 18.3.2004

CeBIT - brezžično vlada, a ne deluje

Ponudba razstavljavcev na letošnjem CeBITu je podobna lanski, čeprav čisto vse ni po starem.

Velike razstavne prostore imajo običajni razstavljavci kot so IBM, Microsoft, Intel, Sony, vendar po drugi strani očitno manjka Hewlett-Packard, pa tudi Canon. Prvi je vendarle prisoten prek manjših partnerjev, Canon pa je obdržal pisarniške prostore, ki so uporabljani za stike s pomembnimi strankami. Ponavlja se torej zgodba iz Las Vegasa, kjer je tovrstnih >>parazitov<< vedno več.

Hitri pregled sejmišča razkrije, da je, kot že prejšnja leta, očiten fokus na komunikacijah, tako mobilnih (telefoni) kot brezžičnih (Wi-Fi). Ob tem uporabniku, ki bi upal, da bo vsaj na največjem sejmu informacijske tehnologije lahko >>povezan<< vedno in povsod ostane grenak priokus. Brezžično omrežje je sicer postavljeno (za pokritje je bilo potrebni celih 200 dostopnih točk), vendar se zaračunava celih 10 evrov na uro (!), povrh vsega pa včasih deluje, včasih pa tudi ne. Da o špartanskih delovnih pogojih v novinarskem središču, kjer je mogoč samo dostop do spleta (prek vrat 80, pri čemer spletna pošta ne deluje vedno), niti ne govorimo.

Novosti na sejmišču je vendarle kar nekaj. Vsi pomembnejši proizvajalci telefonov so predstavili modele UMTS, manj zahtevni modeli pa začenjajo pridobivati fotoaparate zmogljivosti milijona pik.

Na področju Wi-Fi je vse več govora Wi-MAX oz. 802.16, ki naj bi v prihodnjih nekaj letih morda nadomestil ADSL in kabelski internet dostop. Intel celo napoveduje, da bo še letos razvil modul zanj, ki bo prodajan enako kot sedaj Wi-Fi v paketu Centrino.

Izredno so v ospredju tudi digitalni fotoaparati, kjer se jih zelo resno lotevajo podjetja, ki do sedaj na tem področju niso bila močna (Sanyo), nekateri, ki so na tržišču že dlje pa se lotevajo novih prijemov. Panasonicovi modeli (tudi tisti srednjega cenovnega razreda) imajo tako vgrajen zelo dober optični stabilizator.

>>Moderni<< so tudi kompaktni računalniki, ki se včasih trudijo biti podobni tudi običajnim video komponentam za dnevno sobo in jih je na razstavnih prostorih kar nekaj. Prenosnih računalnikov tudi, čeravno resnih novosti ni bilo ravno veliko. Morda je še največ pozornosti prevzel izredno tanek in lahek (1 kg) Sonyev Vaio X505. In ko smo že pri Sonyu - na voljo imajo novega psa, robota z imenom Qrio. In video rekorder BlueRay, ki na eno ploščo lahko shrani do 23 GB podatkov oz. do 2 uri programa HDTV. BlueRay sicer počasi prihaja v standardne vode, saj so t.i. pogone HD DVD prikazovali tudi Philips, NEC in JVC.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji