Objavljeno: 24.6.2003

CeBit prvič tudi v ZDA

Organizatorji največjega svetovnega sejma računalništva CeBit v Nemčiji so prvič organizirali dogodek z istim imenom tudi v ZDA. Sejem so priredili v New Yorku, kljub razmeroma velikemu odzivu strokovne javnosti pa se ameriška različica kljub vsemu ne more kosati z evropsko - CeBit v ZDA si je ogledalo med 20.000 in 25.000 obiskovalcev, medtem ko je bilo letos v Hannovru okoli 560.000 ljudi.

Kljub vsemu so organizatorji zadovoljni, saj je bil odziv med proizvajalci računalniške in telekomunikacijske opreme zelo dober, pa tudi nad strukturo obiskovalcev so bili zadovoljni, saj niso bili prisotni le strokovnjaki iz računalništva, temveč tudi precej poslovnežev. Kljub gospodarski krizi je bilo med govorci na otvoritvi (med temi Michael Capellas, nekdaj Compaq, zdaj MCI; David Nagel, Palm Source; Craig Conway, PeopleSoft) čutiti zmeren optimizem, podkrepljen z nekaterimi dobrimi prodajnimi rezultati v zadnjem četrtletju. CeBit USA je sicer nadomestil drugi pomemben sejem, ki se je preteklosti prav tako odvijal v juniju v New Yorku, to je PC Expo, ki so ga pod novim imenom TechXNY prestavili zdaj na september.

V New Yorku je bilo sicer mogoče videti kar nekaj svetovnih novosti, ki segajo od izdelkov s skorajšnjim začetkom prodaje do predstavitev tehnologij, ki šele prihajajo na vrsto. V ospredju je bil Hewlett Packard, ki je predstavil nove modele prenosnih in ročnih računalnikov. Med prenosniki je novost Compaq Business Notebook nx7000, ki se lahko pohvali s 15,4-palčnim zaslonom v razmerju 16:10 (ločljivost 1650 x 1050 pik), vendar tanko in razmeroma lahko zasnovo ohišja. Kljub velikemu zaslonu ob uporabi procesorjev Pentium M prenosnik omogoča več kot pet ur dela z enim polnjenjem akumulatorja. Še bolje se odreže model HP Compaq nc4000, novi lahki (1,6 kg) model, ki ob procesorjih Pentium M in zaslonom velikosti 12,1 palca deluje z enim polnjenjem čez sedem ur. Sicer pa pri HP-ju načrtujejo deset novih prenosnikov v drugi polovici leta, med temi pa bo tudi model s 17-palčnim zaslonom in tak z zapisovalnikom DVD+RW.

Hewlett Packard je uradno predstavil tudi cel niz novih ročnih računalnikov. Povsem nov je model iPaq h2210, ki je odslej najtanjši in najmanjši model z vgrajenimi dvemi pomnilniškimi enotami - SD Card in Compact Flash. Poleg tega ima vgrajen procesor xScale PXA255 s taktom 400 MHz in 64 MB RAM, tu pa je tudi vmesnik bluetooth. Cena znaša 400 dolarjev. Sto dolarjev manj stane novi iPaq h1940, ki je še vedno najmanjši in najtanjši, ima pa le enoto za kartice SD Card. Tudi tu srečamo bluetooth in 64 MB RAM, zanimiva pa je izbira procesorja - Samsung S3C2410 s taktom 266 MHz. Na vrhu ponudbe pa je odslej model iPaq h5550, ki premore kar 128 MB RAM, bluetooh in vmesnik Wi-Fi, stane pa 650 dolarjev. Cenejši je model h5150, ki nima vgrajenega vmesnika Wi-Fi, stane pa zato 550 dolarjev.

V ospredju je bila tudi ponudba ročnih računalnikov Palm, zlasti pa napoved novega operacijskega sistema PalmOS, ki ima trenutno delovno ime Sahara. Z njim želi PalmSource bolj kot doslej poseči na področje poslovne rabe ročnih računalnikov, medtem ko so doslej razvoj usmerjali predvsem k potrošnikom. Sahara naj bi prinesla pomembne novosti na področju varnosti, prebiranja dokumentov, dostopa do spletnih vsebin, elektronske pošte in trenutnega sporočanja. Poleg tega je PalmSource oznanil, da je sklenil posebne partnerske odnose z družbami IBM in Novell, ki bodo ponudili svoje rešitve na novi platformi. S tem korakom naj bi odpravili razkorak do ročnih računalnikov PocketPC, ki marsikaj od naštetega že imajo. Novi PalmOS 6, kot se bo imenoval na koncu projekt Sahara, bo razvijalcem na voljo konec leta, naprave z novim sistemom pa lahko pričakujemo poleti 2004.

CeBit v New Yorku je bil tudi priložnost za razkritje načrtov o novi generaciji diskovnih vmesnikov SCSI. Hewlett Packard, Segate in Adaptec so namreč družno spregovorili o standardu Serial SCSI, ki bo ta vmesnik popeljal v novo obdobje, tako kar se tiče hitrostnih zmogljivosti, kot tudi načina priključevanja in delovanja. Serial SCSI (SAS) je pozicioniran korak nad že vpeljan vmesnik Serial ATA (SATA), zanimivo pa je, da je z njim združljiv na nivoju infrastrukture. Oba namreč uporabljata enako ogrodje in kabelske povezave, le da SAS nudi podporo za vodnike hitrosti 8 metrov, SATA pa le 1 meter. Za začetek napovedujejo hitrosti v območju 3 Gb/s z načrti, ki segajo tja do 12 Gb/s. Prve prototipe so že prikazali, v praksi pa izdelke lahko pričakujemo konec tega ali v začetku naslednjega leta.

Pomemben del novosti je predstavljal brezžična omrežna oprema, ki se še naprej zelo dobro prodaja po celem svetu, še posebej pa v ZDA. Glavni gonilnik novosti je brez dvoma nedavno ratificiran standard IEEE 802.11g, ki prinaša hitrosti prenosa do 54 Mb/s v frekvenčnem področju 2,4 GHz. Ponudbo dopolnjujejo vsi poglavitni proizvajalci omrežne opreme, na obzorju pa so tudi novi tipi naprav. Med te sodijo zunanji vmesniki, ki jih priključimo na vrata USB 2.0 ter brezžični mostovi, ki podaljšujejo območje delovanja priklopnih točk brez potrebe, da bi za pokritje območja z brezžičnim signalom za to nadgrajevali ožičeno omrežje do posameznih priklopnih točk. Zadeva preprosto deluje tako, da brezžični most privzame IP naslove in MAC naslove brezžičnih odjemalcev od najbližje priklopne točke na ožičenem omrežju in prenese signal do odjemalca.

Med podjetji, ki so pretegnila pozornost je tudi Iomega s svojim novim zapisovalnikom, ki podpira prav vse obstoječe standarde DVD - DVD+R/RW, DVD-R/RW in DVD-RAM. S tem modelom odpravljajo dilemo okoli tega, kateremu standardu verjeti in kako zagotoviti združljivost z različnimi nosilci in posnetki. V prodaji bo avgusta za ceno (v ZDA) 330 dolarjev za notranji in 380 dolarjev za zunanji model (USB 2.0).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji