Objavljeno: 14.3.2005

CeBit: Skype grozi telekomom

Niklas Zennström, predsednik podjetja Skype, ki ponuja brezplačno internetno telefonijo, je na CeBitu predstavil vizijo telefoniranja v prihodnosti. Sistem, na katerem temelji klasična telefonija in po kateri je treba za pogovore plačevati, bo v prihodnje zamajan v temeljih, saj Skype in sorodni programi prevzemajo vse večji delež pogovorov. Skype ima trenutno 29 milijonov uporabnikov, vsak dan pa se v sistem prijavi več kot 150.000 novih.

V prihodnje naj bi bila govorna telefonija zastonj, telekomunikacijska podjetja pa naj bi služila z dodatnimi storitvami. Z novim pristopom do telefonije uporabniki poleg nižje cene pridobijo tudi neodvisnost pri izbiri ponudnika, saj je pri internetni telefoniji ponudnik govorne telefonije nepovezan z ponudnikom dostopa do spleta, tako da je morebitna menjava med posameznimi operaterji precej lažja, kot pri klasični telefonij, kjer je v večini primerov lastnik telefonskega omrežja in ponudnik telefonije isto podjetje.

Skype poleg brezplačne telefonije med svojimi uporabniki že ponuja nekatere dodatne storitve, med katerimi je trenutno najbolj priljubljena možnost klicanja v fiksno telefonsko omrežje, ki jo uporablja več kot milijon uporabnikov. V prihodnje pa naj bi s storitvami merili predvsem na podjetja.

http://www.skype.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji