Objavljeno: 14.5.2002

Celeroni z jedrom Pentium 4

Dve družini procesorjev, ena za zahtevne in ena za nezahtevne uporabnike, sta med proizvajalci procesorjev običajni že nekaj let. Prav v času, ko se je AMD odločil za ukinitev svojega cenejšega procesorja Duron (nadomestil ga bo Athlon, medtem ko bo na vrhu ponudbe v kratkem 64-bitni Clawhammer), je Intel svojega Celerona zadržal in ga celo močno prenovi.

Novi Celeroni, ki bodo prišli na trg v tem tednu, temeljijo na jedru Pentium 4 (dosedanji so temeljili na jedru Pentium 3), prvi modeli pa bodo na voljo s frekvencami 1,7 in 1,8 GHz. Drugonivojski predpomnilnik bo velik 128 KB (novejši Pentiumi 4 ga imajo 512 KB, nekateri starejši modeli še 256 KB), sistemsko vodilo bo tako kot pri Pentiumu 4 delovala s 400 MHz, kot vse kaže, pa bodo Celeroni izdelani v starejši 0,25 mikronski tehnologiji, ki jo je Intel za Pentiume 4 že bolj ali manj opustil (značilna je bila za Pentiume 4 s kodnim imenom Willamete, sedanji pa imajo kodno ime Northwood).

Intel načrtuje >>Celeronski<< prodor predvsem z matičnimi ploščami z novimi vezji 845G, ki imajo vgrajeno novo Inelovo grafični procesor. Sistem s tako matično ploščo ne potrebuje grafične kartice in je zato lahko cenejši.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji