Objavljeno: 14.7.2003

Cene mobilne telefonije na evropske ravni

Najbolj bodo podražili klice znotraj Mobitelovega omrežja in naročnine (oboje povprečno za okrog 10 odstotkov), nekoliko pa tudi klice v druga mobilna omrežja. Poslej bodo stali isto kot klici v stacionarno omrežje, ki jih bodo pri Mobitelu pocenili za 12-23 odstotkov, odvisno od naročniških paketov. Pocenitev je usklajena z zahtevami Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP), ki bdi nad telekomunikacijskim trgom v državi. Na Agenciji so od Mobitela in Simobila zahtevali povišanje cen znotraj lastnih omrežij in pocenitev klicev v druga omrežja, čeprav je mnoge njihove predloge po podražitvi telekomunikacijskih storitev zavrnila Vlada RS zaradi vpliva na makroekonomske kazalce. Mobitelova podražitev je usklajena tudi z zahtevami tretjega operaterja, Western Wireless International, ki je pred mesecem dni - zaradi domnevno prenizkih Mobitelovih cen znotraj lastnega omrežja in načina sklepanja pogodb z uporabniki - zoper Mobitel podal pritožbo na ATRP in Urad za varnost konkurence. Tako Agencija kot tudi Urad Vegini pritožbi še preučujeta. Mobitelove podražitve so tudi posledica sorazmerno nizkega dobička podjetja in predvsem nizkega prihodka glede na število uporabnikov (ARPU - Average Revenue Per User), ki je zaradi nizkih cen klicev znotraj Mobitelovega omrežja med najnižjimi v Evropi.

Mobitel je tudi lani posloval uspešno, saj so ob 64,2 milijarde tolarjev prihodkov imeli 3 milijarde tolarjev čistega dobička. Prihodki so tako za 11 odstotkov višji kot v lanskem letu, dobiček pa za 12 odstotkov, kar je 16 odstotkov več od načrtovanega. Čeprav so te številke precej visoke, pa so pod evropskim standardom, ki ga skušajo doseči in s katerim opravičujejo podražitve.

Če ne po dobičku pa se Mobitel uvršča v evropski vrh po tržnem deležu, saj uporablja njegove storitve še vedno 72 odstotkov uporabnikov mobilne telefonije pri nas - k tem je potrebno prišteti še Debitelov petodstotni delež, saj tudi Debitelovi uporabniki uporabljajo Mobitelovo omrežje. Uspeh so pri Mobitelu zabeležili tudi na področju pridobivanja novih uporabnikov, saj so s prvim julijem beležili že 1.361.000 uporabnikov, hkrati pa so še naprej zviševali število naročnikov v primerjavi z uporabniki predplačniškega sistema Mobi. V bližnji prihodnosti si največ obetajo od podatkovnih storitev, predvsem portala Planet, katerega je po njihovih podatkih doslej preizkusilo 190 tisoč uporabnikov, s čimer se je uvrstil med najbolj popularne tovrstne podatkovne storitve na svetu. Pomembna prednost, ki jo ima Mobitelov Planet pred sorodnimi rešitvami, je namreč ta, da deluje z večino obstoječih aparatov, medtem ko so za i-mode in Vodafone Live! potrebni najnovejši telefoni.

Hkrati s poslovnimi rezultati in napovedjo podražitve so pri Mobitelu ponovno napovedali že dolgo pričakovane novosti za letos. Prva bo uvedba podatkovnega prenosa podatkov GPRS za uporabnike predplačniškega sistema Mobi, kar bo še posebej koristno pri večprestavnih sporočilih MMS in dostopu do Planeta. Jeseni naj bi komercialno pričelo delovati tudi doslej testno omrežje točk pristopa do brezžičnega interneta NeoWLAN, ki jo Mobitel pripravlja skupaj s SiOL-om, pozno jeseni pa bodo vključili omrežje tretjega rodu mobilne telefonije UMTS, ki bo sicer na voljo zgolj v Ljubljani in na Brniku. Konec lanskega leta so pri Mobitelu sicer že napovedovali pričetek testnega delovanja za letošnjo pomlad, glede na težave pri postavitvi omrežja in še zmerom zelo slabo dobavljivost primernih mobilnih telefonov pa je videti, kot da bo UMTS v tem obsegu pričel preizkusno delovati proti koncu koledarske jeseni, torej decembra.

http://www.mobitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji