Objavljeno: 17.7.2003

Cene mobilne telefonije se bodo še spreminjale

V skladu s pričakovanji je Mobitelovi napovedi dviga cen kmalu sledil tudi Simobil, kjer bodo uporabniki opazili dokaj podobne spremembe kot pri Mobitelu, torej predvsem dražje klice znotraj lastnega omrežja. Podobno potezo je sprejel še ponudnik storitev Debitel, ki uporablja Mobitelovo omrežje, zaradi česar bodo njihovi uporabniki dočakali precej podobne podražitve kot Mobitelovi. Hkrati pa je v dogajanje posegla tudi Agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP), ki je obema operaterjema s pomembno tržno močno, torej Mobitelu in Simobilu, naložila naj znižata cene zaključevanja klicev iz drugih mobilnih omrežij.

Oba operaterja sta cenovne spremembe uvedla v celotni paleti naročniških razmerij, pri čemer bodo nekatere storitve cenejše, večina pa se jih bo podražila. Po Mobitelovi projekciji naj bi uporabniki v povprečju od avgusta naprej plačevali okrog šest odstotkov več, čeprav bodo nekateri, predvsem uporabniki poslovnih paketov poslej dobivali znatno višje račune za klice znotraj Mobitelovega omrežja. To je predvsem posledica večje stroškovne naravnanosti cen pogovorov znotraj zaključenih skupin, ki so doslej znašali le nekaj tolarjev. Podobno je tudi pri Simobilu, kjer so največjih podražitev prav tako deležni uporabniki poslovnih paketov Business, medtem ko so največja znižanja cen pogovorov doletela uporabnike starejših naročniških paketov, ki jih je Simobil uvedel preden jih je prevzel avstrijski Mobilkom. V vseh novejših paketih so namreč cene klicev v druga mobilna omrežja iste kot cene klicev v stacionarno omrežje, pri starejših paketih pa bodo te cene iste šele od avgusta. Pri Simobilu so tudi pri naročninah sledili Mobitelu in jih podražili za deset odstotkov, prav tako pa sta se oba operaterja odločila obdržati cene prenosa podatkov na isti ravni.

Odločbo ATRP, katere posledica naj bi bili cenejši klici med mobilnimi omrežji, pa morata operaterja pričeti upoštevati s septembrom, kar bi lahko pomenilo ponovne spremembe cen. Pri Mobitelu so povedali, da odločbo Agencije še preučujejo, medtem ko se pri Simobilu nameravajo nanjo pritožiti, saj po njihovih ocenah ne vodi k približevanju k evropskim razmeram na področju telekomunikacij. Pri Simobilu so namreč mnenja, da bi Agencija morala predpisovati bolj stroškovno naravnane cene in ne le omejevati cene zaključevanja klicev.

http://www.atrp.si

http://www.mobitel.si

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji