Objavljeno: 26.4.2009

Cene zabavne elektronike: nekateri gor, drugi dol

Spletni primerjalnik cen Ceneje.si je objavil podatke o gibanju cen za obdobje od marca 2008 do marca 2009 v Sloveniji. Obravnavali so izdelke zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov in ugotovili nekaj zanimivih trendov.

Na Ceneje.si so želeli prikazati indeks rasti cen zgolj na področju tehničnih izdelkov. V analizo merjenja so vključili izdelke iz kategorij, ki jih uporablja velika večina gospodinjstev v Sloveniji. Nabor izdelkov je določen na podlagi predpostavke, kaj so tipični izdelki povprečnega gospodinjstva v Sloveniji. Izbor je omejen na 40 vrst izdelkov, katerim Ceneje.si primerja cene.

Največje podražitve so zabeležili pri klimatskih napravah, ki so se v povprečju podražile za 36,57% v primerjavi z lanskim letom. Sledili so brivniki z 32,26-odstotno podražitvijo ter aparati za peko kruha s 27,16%, ki so bili hit lanskega leta.

Na področju računalništva so bili bistvene podražitve deležni tiskalniki, tako laserski kot brizgalni. Prvi so se podražili v povprečju za 33,46% drugi pa za dobrih 10 odstotnih točk manj. Razlog za podražitev ni le v dejanskih cenah, temveč tudi v spremembi navad potrošnikov, ki so si bolj ogledovali srednji cenovni razred tiskalnikov, verjetno predvsem zaradi namenov prihranka pri vzdrževanju in zaradi dodatnih funkcij, ki jih po novem takšni tiskalniki omogočajo (multifunkcijske naprave). Ti dejavniki skupaj so precej pripomogli k zvišanju indeksa cen v računalništvu.

Največjega zadovoljstva zaradi pocenitve so bili deležni potrošniki zabavne elektronike. Televizorji in računalniški monitorji so se v primerjavi z lanskim letom pocenili za dobro petino, podobna znižanja cen pa so dosegale tudi cene fotoaparatov ter digitalnih kamer. Najobčutnejšo pocenitev so doživele pomnilniške kartice, saj so se pocenile za dobrih 29%. Vzrok za to je najbrž tudi v vedno večji prisotnosti kopij originalov ter blagovnih znamk kitajskega porekla.

www.ceneje.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji