Objavljeno: 14.4.2003

Cenejši HP-jevi strežniki z Unixom

HP ima še vedno vodilno vlogo na trgu srednje zmogljivih strežnikov z Unixom, ki stanejo od 100.000 do milijon dolarjev, ugotavljajo pri IDC. HP je v lanskem letu iztržil tri milijarde dolarjev, IBM je bil na drugem mestu z dvema milijardama, sledi pa Sun z izkupičkom v višini 1,6 milijarde dolarjev. HP se kljub prvemu mestu počuti ogroženega s strani konkurence, zato se je odločil za znižanje cen modelov rp4705 in rp7410 z osmimi procesorji in rp8400 s 16 procesorji. Sun je cene Unixovih strežnikov zmanjšal februarja, IBM pa že januarja.

S temi spremembami HP napoveduje novosti na področju visoko zmogljivih strežnikov v drugi polovici letošnjega leta. Tako naj bi Unixove strežnike nadgradili s procesorji PA-RISC 8800 "Mako", kar naj bi strankam omogočilo prehod iz osmih na šestnajst procesorske sisteme. Ta korak je IBM že storil s čipom Power4, Sun ga bo letos z UltraSparcom IV, Intel pa v letu 2005 s čipom Montecito iz družine Itanium.

HP je poleg tega napovedal tudi razširitev programa >>zmogljivost na zahtevo<<. Doslej je ta program omogočal lastnikom HP-jevih sistemov, da so plačevali le uporabo delujočih procesorjev, zdaj pa bo to možno za celotne plošče, ki vključujejo štiri procesorje in pomnilnik

http://www.hp.com

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji