Objavljeno: 9.9.2009

Cenejši računalniki z novimi procesorji Intel Core i

Intel je uradno predstavil nove procesorje, ki so nastajali pod delovnim imenom Lynnfield, ki napovedujejo prihod cenejših računalnikov in vstopnih strežnikov, ne da bi pri temu bistveno žrtvovali zmogljivost. Intel je tako predstavil novo družino procesorjev Intel Core i5, dva nova modela iz obstoječe družine Core i7 in nove strežniške procesorje Xeon 3400.

Morda najpomembnejša novost pa je novi sistemski nabor Intel P55 Express Chipset, ki ga prvič sestavlja le en čip. Doslej so bili sistemski nabori po večini sestavljeni iz dveh čipov. Obenem so pri Intelu v nove procesorje Core i5 in Core i7 vgradili nekatere funkcije, za katere smo doslej rabili sistemske nabore. Procesorji imajo tako neposredno vgrajeno 16-stezno vodilo PCI Express 2 in dvokanalne krmilnike za pomnilnike. To pomeni, da lahko procesor neposredno komunicira z grafičnimi karticami in pomnilnikom. Ta korak ne bo bistveno prispeval k večji zmogljivosti, bo pa proizvajalcem računalnikov prihranil precej stroškov in posledično znižal ceno novih računalnikov.

V primerjavi z zmogljivejšimi procesorji Nehalem je povrh vsega dovolj uporabljati dva namesto tri kanale za pomnilnik, kar zopet prispeva k nižji ceni. Povrh vsega je Intel tudi absolutno spustil cene novih procesorjev. Model Core i5-750 stane v količinah po 1.000 kosov le 197 dolarjev proti 316 dolarjem, kolikor je bilo potrebno odšteti za ekvivalentnega predhodnika s štirimi jedri Core 2 Quad Q9650.

Pri Intelu so še dopolnili funkcijo Turbo Mode za samodejno "navijanje" procesorja, ko je potrebno iz njega dobiti maksimalno zmogljivost. Strežniški Xeon 3400 je neposredni sorodnik novih procesorjev za namizne računalnike, razlikuje pa se s podporo za pomnilnike ECC in podporo za diskovna polja RAID (0,1,5,10) neposredno v sistemskem naboru. Med novostmi je tudi energijsko varčni Xeon L3426, ki je po trditvah proizvajalca 188% bolj učinkovit za vloženi dolar energije, kot predhodniki.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji