Objavljeno: 18.9.2003

Centrino tehnologija bo dobila naslednika

Intel je na konferenci IDF Fall 2003 v San Joseju prikazal procesor, sistemski nabor in brezžični omrežni vmesnik, ki naj bi nadomestile dosedanje gradnike tehnologije Centrino z razvojnim imenom Sonoma. O novem procesorju Pentium M z razvojnim imenom Dothan je sicer bilo že doslej znanih kar precej podrobnosti. Jedro procesorja bo temeljilo na dosedanjih Pentium M procesorjih, le da bo izdelano v 90 nanometrski tehnologiji. Opremljen bo s kar 2 MB predpomnilnika, kar je dvakrat več kot pri predhodniku, zmanjšali pa so tudi porabo energije. Povsem prenovljena bo brezžična omrežna podpora, ki bo po novem poleg povezovanja z omrežji 802.11b podpiral tudi hitrejša omrežja 802.11a in g, pri Intelu pa so dodali podporo najnovejšim varnostnim standardom, tako da bodo novi prenosniki omogočali hitrejši in varnejši brezžični prenos podatkov.

Največ novosti je bil deležen sistemski nabor. Do predstavitve tehnologije Sonoma bodo vrzel zapolnili z naborom 855GME, ki bo nadomestil dosedanjega 855GM. Nabor bo opremljen z novim grafičnim vmesnikom, ki bo precej zmogljivejši od dosedanjega, s čimer se bo Intel približal proizvajalcem namenskih grafičnih procesorjev za prenosnike. Največja novost nabora 855GME pa je podpora tehnologiji DPST (Display Power Saving Technology).

DPST omogoča samodejno prilagajanje osvetlitve zaslona vsebini, ki jo zaslon prikazuje, tako da je osvetlitev manjša, če je na zaslonu temna statična slika, poveča pa se, kadar na zaslonu predvajamo svetlejšo sliko ali animacijo oz. film. Predstavili so tudi prototip prenosnika s senzorjem, ki prepoznava obraz uporabnika, tako da lahko prenosnik zaslon ugasne, kadar ne gledamo proti zaslonu, in ga prižge, ko se zopet obrnemo proti njemu. Obe tehnologiji bosta omogočili večjo avtonomnost prenosnikov, saj je zaslon še vedno eden večjih porabnikov energije.

Več novosti si lahko obetamo pri naboru, ki bo nadomestil 855GME v prvi polovici naslednjega leta in je zaenkrat znan pod razvojnim imenom Alviso, je pa sestavni del paketa izdelkov Sonoma. Alviso bo podpiral vrsto novosti, ki jih v prenosnikih dosedaj še nismo srečali. Tako bo podpiral vmesnik Serial ATA, pomnilnik DDR2, dodali pa so tudi podporo razširitvenemu vmesniku PCI Express, ki naj bi nadomestil PCI, skupaj s podporo novemu vodilu pa bodo podprte tudi kartice ExpressCard, s katerimi naj bi nadomestili dosedanje razširitvene kartice, ki temeljijo na vodilu PC Card.

Povsem nov bo tudi zvočni vmesnik Azalia, ki bo nadomestil zdaj že ostarelega AC97. Azalia bo podpiral osemkanalni zvok (7.1), prvič pa bo varčevanje z energijo podprto tudi pri zvočnem delu sistemskega nabora. Skupek novih sestavnih delov prenosnika naj bi tako precej povečalo zmogljivost tovrstnih naprav, poleg tega pa naj bi z enakimi akumulatorji, kot smo jih uporabljali dosedaj, dosegli še daljše trajanje delovanja. Vsi sestavni deli Sonome (procesor, sistemski nabor in brezžični omrežni vmesnik) naj bi bili na voljo v prvi polovici leta 2004.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji