Objavljeno: 9.6.2008

Cestni dirkač

Cestni dirkač (Roadrunner) je razvojno ime novega superračunalnika podjetja IBM, ki bo med drugim sestavljen iz procesorjev Cell, kakršne najdemo tudi v Sonyjevi igralni konzoli PlayStation 3. Ko bo računalnik tekom letošnjega leta nameščen v laboratorijih ameriške vlade, bo najverjetneje postal najhitrejši računalnik sploh, saj že danes dosega hitrost okoli enega petaflopa.

Trenutno najzmogljivejši računalnik na svetu je BlueGene/L, ki dosega hitrost preko 470 teraflopov na sekundo, "Cestni dirkač" pa naj bi tako dosegel več kot dvakrat višjo hitrost. Zanimivo je še, da BlueGene/L sestavlja 212.992 procesorjev, Roadrunner pa se bo posluževal hibridne zasnove, v kateri bo le 7.000 običajnih procesorjev za izvajanje računskih operacij in 12.000 pospeševalnih procesorjev Cell.

Novega rekorderja bo ameriška vlada uporabljala predvsem za nadziranje jedrskih zalog, poleg tega pa tudi za raziskave na področju astronomije, genomov, podnebnih sprememb in finančnih trgov. Zaradi izjemne zmogljivosti je latenca izračunov dovolj majhna, da računalnik v večini primerov delo opravi v relanem času.

BlueGene/L je trenutno najzmogljivejši računalnik na svetu.

www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji