Objavljeno: 13.3.2005

Chip podelil nagrade "CeBit Highlights"

Nemška računalniška revija Chip je letos, tako kot vsako leto, podelila nagrade za najboljše izdelke in storitve na sejmu CeBit. Nagrado podeljujejo v šestih kategorijah, vsako leto pa izberejo tudi "zavoro leta" za podjetja ali institucije, ki zavirajo razvoj informacijske tehnologije.

Apple Mac Mini je zmagovalec v kategoriji strojne opreme. Po mnenju revije gre za prvi pravi mini osebni računalnik, ki se lahko pohvali z odličnim oblikovanjem in ugodno ceno. Med programskimi izdelki so za najboljšega izbrali Mozillin brskalnik FireFox, ki je varnejša in zmogljivejša alternativa Microsoftovemu Internet Explorerju. Med večpredstavnimi izdelki je žirijo najbolj prepričal Sony PlayStation Portable. Gre za prenosni igralnik, ki je tudi predvajalnik glasbenih in video datotek. Med izdelki s področja komunikacij je največ pozornosti pritegnil iPhone podjetja Freenet. Gre za mobilnik, ki ga lahko uporabimo v omrežju GSM, v fiksnem telefonskem omrežju ali pa kot internetni telefon VoIP.

Za inovacijo leta so uredniki revije Chip razglasili procesor Cell, ki ga skupaj razvijajo IBM, Sony in Toshiba. Gre za procesor, ki je še posebej primeren za poganjanje večpredstavnih naprav, morda pa ga bomo v prihodnje srečevali tudi v računalnikih. Zaenkrat je gotovo, da bo na njem temeljil Sonyjev igralnik Playstation 3. Nagrado za področje digitalne fotografije je prejela Konica Minolta za svoj stabilizator slike. Ta ni nameščen na objektiv, ampak za večjo ostrino slike skrbi v telesu aparata, morebitne tresljaje pa izravna s premikanjem čipa CCD. Rešitev je še posebej uporabna za aparate z izmenljivimi objektivi, saj tovrsten stabilizator deluje z vsemi objektivi.

"Nagrado" za zavoro leta so uredniki Chipa letos podelili dvema konzorcijema podjetij: Blu-Ray Disc Association in HD-DVD Promotion Group. Boj dveh med sabo nezdružljivih standardov za prevlado na trgu bo povzročilo nezaupanje kupcev in zavrlo prehod iz filmskih DVDjev na video plošče v visoki ločljivosti. Glede na to, da naj bi prve naprave Blu-Ray in HD-DVD prišle na tržišče letos poleti, je še dovolj časa, da se konzorcija dogovorita za skupen standard. Zavora naj bi podjetja, udeležena v enem izmed obeh taborov vzpodbudila k odločitvi, koristni kupcem, ne samo proizvajalcem strojne opreme.

http://www.sap.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji