Objavljeno: 14.8.2023 13:00

Chrome dobil podporo za šifrirni algoritem, ki kljubuje kvantnim računalnikom

Googlov brskalnik Chrome bo v naslednji različici, ki bo izšla jutri, dobil podporo za šifrirni algoritem, ki je odporen proti prihajajočim kvantnim računalnikom. Chrome 116 bo podpiral algoritem X25519Kyber768, ki se sestoji iz algoritma z eliptičnimi krivuljami ter novega algoritma.

Da bi kvantni računalniki lahko v prihodnosti zlomili današnje šifrirne algoritme, ki se zanašajo na praktično neizvedljivost določenih operacij (npr. faktorizacije), ni novost. NIST je bil zato razpisal natečaj za šifrirni algoritem­, ki je odporen proti bodočim kvantnim algoritmov dešifriranja. Zmagal je Kyber-768, ki predstavlja del novosti v Chromu. Drugi del novosti je X22519, ki je algoritem na podlagi eliptičnih krivulj, ki se že dandanes uporablja za izmenjavo ključev v TLS.

Za zdaj bodo novi algoritem podpirali Googlovi strežniki, sčasoma pa še kakšni drugi, denimo Cloudflarovi. Google pojasnjuje, da kombinirani pristop uporabljajo zato, ker morajo nove kvantne algoritme testirati, hkrati pa morajo biti še vedno zaščiteni pred današnjimi načini prisluškovanja in razbijanja šifer. V preteklosti se je za kakšne kandidate kvantno-odpornih algoritmov namreč že izkazalo, da niso odporni proti povsem običajnim računalnikom.

Blog Chromium

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji