Objavljeno: 15.9.2004

Cisco in 3Com z novimi usmerjevalniki

Podjetji Cisco in 3Com sta predstavili nove usmerjevalnike, s katerimi ciljajo na podjetja vseh velikosti. Cisco je v nove usmerjevalnike predvsem vgradil nove funkcije s področja varnosti, pa tudi nove storitve, kot je podpora za internetno telefonijo. Na zgornjem koncu ponudbe so usmerjevalniki 3825 in 2845, ki za vstopno ceno okoli 9.500 dolarjev nudijo zmogljivost tudi za najbolj zahtevne. Usmerjevalniki podpirajo hitre širokopasovne povezave in najete vode, vgrajeni pa so tudi požarni zid in zmožnost šifriranja podatkov. V usmerjevalnik je vgrajen tudi digitalni procesor signalov, ki podpira tja do 240 telefonov VoIP.

Korak nižje so novi usmerjevalniki 2801, 2811, 2821 in 2851, ki nudijo zmogljivost primerno za oddaljene lokacije, po funkcionalnosti pa so podobni večjim modelom, saj vsebujejo tako možnost šifriranja podatkov, požarni zid, kot tudi funkcije za IP telefonijo. V tem primeru pa DSP procesor zmore podpirati do 96 telefonov VoIP. Cene se pričnejo pri 2.000 dolarjih. Za mala in srednje velika podjetja Cisco ponuja usmerjevalnik 1841, ki ima začetno ceno 1.400 dolarjev, za razliko od prej naštetih modelov pa nima funkcij za internetno telefonijo.

Med naprednimi funkcijami novih usmerjevalnikov so moduli za analizo omrežnega prometa, podporo zvočni pošti, učinkovit medpomnilnik za poizvedbe prek http protokola, orodje za filtriranje URL naslovov, učinkovito distribucijo video posnetkov in celo identifikacijo vdorov v lokalna omrežja. Cisco je obenem prenovil nadzorni program Router and Security Device Manager, ki ima zdaj prijaznejši grafični vmesnik.

Skoraj sočasno kot Cisco, so nove usmerjevalnike predstavili tudi pri večnem tekmecu, družbi 3Com. Podjetje cilja predvsem na nižje cene, ki naj bi bile po navedbah predstavnikov podjetja od 30 do 50% nižje od ponudbe družbe Cisco. Le na ta način lahko upajo, da uspejo načeti tržni delež na področju usmerjevalnikov, kjer Cisco obvladuje kar okoli 90% trga.

Novi usmerjevalniki so zgrajeni v sodelovanju s kitajsko družbo Huawei Technologies se odlikujejo po bogatem naboru funkcij in dodatkov, za katere pa 3Com ne namerava zaračunavati dodatno. Tudi 3Com v svoje usmerjevalnike vgrajuje odslej zmogljive požarne zidove, podporo za omrežja VPN in orodja za nadzor nad morebitnimi vdori.

Prva novost so usmerjevalniki 3Com 6000, ki so predvsem tekmeci dosedanjim usmerjevalnikom Cisco 3725 in 3745. Cene se gibljejo od 6.000 do 8.400 dolarjev. Novost so tudi novi modeli družine 3Com 3000, s katerimi namerava 3Com tekmovati z družino usmerjevalnikov Cisco 83x. Gre za šest novih modelov, ki podpirajo povezave ADSL in SHDSL, cene pa se gibljejo med 600 in 800 dolarji.

http://www.cisco.com

http://www.3com.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji