Objavljeno: 21.3.2003

Cisco kupuje Linksys

Podjetje Cisco, največji proizvajalec omrežne opreme na svetu, se je presenetljivo odločil za nakup malega, a prodornega proizvajalca Linksys. S tem korakom Cisco vstopa na področje omrežnih izdelkov za domačo rabo, kjer pričakujejo v bodoče še večje povpraševanje. Apetite vzbuja predvsem trg brezžičnih omrežnih izdelkov, kjer prodaja hitro narašča, priložnosti pa še niso izkoriščene.

Nakup družbe Linksys bo stal okoli 500 milijonov dolarjev, pri Ciscu pa so že sporočili, da bo Linksys deloval kot samostojni oddelek v okviru družbe, zadržali pa bodo tudi tržno znamko. Linksys ima v prodajnem programu okoli 70 različnih omrežnih izdelkov, zaposluje pa okoli 300 uslužbencev. Cisco se je za ta korak odločil, da ni okrepil svoj položaj, čeprav so trg izdelkov za domačo rabo že pred skušali osvojiti sami.

Po oceni analitikov nakup Linksysa ne bo bistveno spremenil promet in zaslužek družbe Cisco, bo pa utrdil tržne deleže in vtis v javnosti. Po raziskavah naj bi Linksys nadziral okoli 39% trga za domačo rabo v ZDA, drugod pa je ta odstotek nekoliko nižji. Vrednost svetovnega trga omrežnih izdelkov za domačo rabo ocenjujejo na 3,7 milijarde dolarjev letno. Celotnemu segmentu pa se obeta vsaj 35% letna rast, medtem ko je ta pri omrežnih izdelkih za poslovno rabo precej nižja. Linksys lahko zdaj računa, da bo dobil dostop do Ciscovega mednarodnega omrežja partnerjev, kar je eden od ključnih dejavnikov za nadaljnji uspeh.

http://www.cisco.com

http://www.linksys.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji