Objavljeno: 7.4.2012

Cisco povezuje oblak in dom

Cisco je predstavilo novo družino usmerjevalnikov za domačo rabo, ki še bolj kot doslej povezuje zelo različne omrežne naprave v domačem okolju s storitvami v oblaku in preprostim dostopom od kjerkoli na svetu. Novi usmerjevalniki EA Series so trije: EA4500, EA3500 in EA2700. Navzven so domala povsem enaki kot predhodniki, bistvene razlike pa so v programski opremi.

Z novimi usmerjevalniki Cisco uvaja spletno storitev Cisco Connect Cloud, ki med drugim omogoča, da nadzorujemo usmerjevalnik in nanj priključene domače omrežne naprave iz interneta, bodisi prek spletnega portala na računalnikih, kot prek namenskih programov za pametne telefone in tablice.

Cisco ima ambicijo, da z novim, precej enostavnejšim uporabniškim vmesnikom upravlja računalnike, televizorje, domače alarmne sisteme, ogrevanje, hladilnike, pečice in še bi lahko naštevali. V ta namen so predvideli tudi, da bodo krmilne aplikacije na usmerjevalniku prispevali tudi tretji proizvajalci.

Z novo programsko opremo je lažje vršiti starševski nadzor, napravam pa lahko dodelimo prioriteto pri uporabi internetne povezave, lahko tudi na osnovi tipa vsebine, ki jo posamezna naprava potrebuje (posnetki v ločljivosti HD denimo lahko dobijo prioriteto pred ostalimi zahtevami).

Posamezni modeli se razlikujejo po prepustnosti v domačem omrežju Wi-Fi, ki sega od 300 Mb/s na kanalih z 2,4 in 5 GHz do skupno tja do 2x 450 Mb/s pri največjem modelu EA4500. Višja modela imata tudi priključek USB, ki zunanji disk spremeni v internetno dostopen NAS, vgrajeni so strežniki DLNA, možno pa je vzpostaviti več logičnih omrežij (recimo za priložnosti dostop prijateljem oz. obiskovalcem). Cene v ZDA znašajo 100, 140 in 200 dolarjev, seveda brez DDV.

http://www.cisco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji