Objavljeno: 23.3.2001

Cisco predstavlja Long-Reach Ethernet

Podjetje Cisco je predstavilo novo širokopasovno omrežno tehnologijo z imenom Long-Reach Ethernet (LRE), s katero naj bi omogočili možnost uporabe standardnih komunikacijskih povezav prek večjih razdalj kakor s sedanjo tehnologijo. Nova omrežna infrastruktura omogoča prenos podatkov s hitrostmi 5 Mb/s, 10 Mb/s in 15 Mb/s na razdaljah do 1 km, 1,2 km in 1,5 km, kar je precej več kakor pri običajni tehnologiji Ethernet.

Nov sistem je še posebej dobrodošel v okoljih, kot so hoteli, bolnice, tovarne in stanovanjski kompleksi, saj povrh vsega za prenos podatkov uporablja kar navadne žične povezave, tudi take, ki so doslej bile uporabljene za prenos telefonskega signala.

Nova tehnologija prinaša širokopasovni prenos podatkov v okolja, kjer so bile doslej uporabljene precej dražje in manj združljive tehnologije. Zaradi svoje preproste zasnove naj bi LRE precej prispeval k nižjim stroškom za namestitev, poleg tega pa je že pripravljen za prenos podatkovnih in govornih komunikacij. LRE je združljiv s tehnologijami ADSL in VDSL (Very high bit-rate DSL), kar pomeni, da ga je mogoče s pridom uporabiti v okoljih s tovrstno komunikacijo (do interneta).

Tehnologijo Long-Reach Ethernet sestavlja več izdelkov, med katere sodijo vmesniki za končne uporabnike ter stikala za združevanje povezav v omrežje. Stikala so enaka kakor dosedanji modeli Catalyst 2900, le da so opremljena z ustreznimi vmesniki LRE. Del paketa je tudi programski paket Building Broadband Service Manager (BBSM), ki omogoča nadzor nad omrežjem in nadzor nad storitvami. Še posebej bo zanimiv za ponudnike (internetnih) storitev.

Cisco se z novo tehnologijo loteva ponudbe širokopasovnih tehnologij, v kateri so doslej prevladovali zlasti kabelski modemi. V primerjavi s temi je razdalja za prenos podatkov krajša, a je oprema preprostejša, zanesljivejša in bolj prepustna za končne uporabnike. Cisco pričakuje, da bodo sistemi LRE v bodoče predstavljali pomemben vir dohodka družbi, saj raziskave temu področju obetajo svetlo prihodnost. Od lanskih 370 milijonov dolarjev naj bi tržišče na tem področju do leta 2004 zraslo že na skoraj 5 milijard dolarjev. Cena novega sistema LRE je okrog 400 dolarjev na vrata. Cena vmesnika je za uporabnike 280 dolarjev.

http://www.cisco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji