Objavljeno: 18.8.2001

Cisco s slabimi poslovnimi, a še naprej kupuje manjše družbe

Družba Cisco, še nedavno steber računalniške industrije in zgled za vse na področju omrežnih izdelkov, v zadnjem času preživlja težke čase. V svojem zadnjem poslovnem četrtletju so zabeležili zelo velik padec prodaje omrežnih izdelkov, posledično pa manjši zaslužek. Prihodek je v četrtletju znašal 4,3 milijarde dolarjev proti 5,72 milijardam dolarjev v enakem obdobju pred letom dni. Dobiček je zaradi padel z 1,2 milijarde dolarjev na le 163 milijonov dolarjev (86%padec), kar je imelo za posledico tudi zmanjšanje vrednosti delnic podjetja. V podjetju tudi težko napovedujejo, kako bo s prodajo izdelkov v naslednjih mesecih, čeprav nekateri kazalci obljubljajo postopno povečanje povpraševanja zlasti pri velikih kupcih. Pričakujejo, da se bodo razmere izboljšale predvsem v ZDA, medtem ko naj bi se težave prenesle na evropska in azijska tržišča. Direktor John Chambers je kljub temu optimist in trdi, da bo podjetje še naprej raslo s stopnjo 30 do 50% letno, ko bo trenutna kriza mimo.

Zaupanje v svojo tehnologijo in poslovno uspešnost kažejo tudi s tem, da kljub slabim rezultatom še naprej kupujejo druge družbe. Nedavno so tako prevzeli družbo Allegro Systems, , ki razvija tehnologije za pospeševanje delovanja navideznih zasebnih omrežij. Prevzem podjetja Allegro Systems nadgrajuje Ciscove obstoječe rešitve na področju navideznih zasebnih omrežij in varnosti s povečanjem zmogljivosti, kar je ena izmed osnovnih potreb za zadovoljevanje zahtev organizacij, ki priklapljajo oddaljene pisarne in zaposlene v svoje zasebno omrežje ali pa na internet. Posel je vreden 181 milijonov dolarjev.

Sočasno so prevzeli tudi družbo AuroraNetics, ki je razvija tehnologijo za prenos podatkov v velikih mestnih omrežjih (MAN) s hitrostjo 10 Gb/s. Tehnologija integriranih vezij podjetja AuroraNetics je v uporabi v optičnih obročih optimiziranih za prenos podatkov znanih pod imenom Resilient Packet Rings (RPR - odporni paketni obroči). Tehnologija RPR omogoča ponudnikom telekomunikacijskih storitev izgradnjo zelo zmogljivih mestnih omrežij, ki so sposobna učinkovito prenašati velike količine podatkov tako podatke po protokolu IP kot druge vrste podatkovnih tokov (npr. Ethernet). Prevzem podjetja AuroraNetic predstavlja novo širitev ponudbe na področje, ki bo po mnenju nekaterih v prihodnjih letih doživelo izredno rast. Združitev je v celoti vredna 150 milijonov dolarjev.

http://www.cisco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji