Objavljeno: 21.2.2003

Ciscov vstop med podatkovna stikala

Cisco se je vstopa v tržišče podatkovnih stikal fibre channel za omrežja SAN lotil kar na najvišjem nivoju; njihovo 2Mb/s stikalo Multilayer DataCenter Switch (MDS) 9509 ima 112 vrat in je v vseh lastnostih vrhunsko. Prvi neodvisni preizkusi potrjujejo, da stikalo zmore polno žično hitrost prenosa in to tako pri prenosu velikih (2148 bajtov) kot malih (60 bajtov) paketov. Taka hitrost je bila izmerjena tako v okviru ene rezine (MDS 9509 jih lahko sprejme do 7) kot tudi med rezinami.

Na zanesljivostnem področju izstopa procesorska kartica (dokupimo lahko tudi dodatno), ki omogoča nadgradnjo celotne sistemske programske opreme kar med delovanjem. Meritve so pokazale, da med tako nadgradnjo, ki traja 15 sekund, stikalo ni izgubilo niti enega podatkovnega okvirja. Omeniti velja še Ciscovo rešitev imenovano Virtual SAN (VSAN), ki predstavlja dosedanje stikalno omejevanje (fabric zoning) stopnjo višje. Omrežja SAN so s tem načinom dejansko ločena in si med seboj ne delijo podatkovne baze strojnih naslovov naprav, kot je to bilo urejeno do sedaj. To pomeni, da ob odpovedi enega navideznega omrežja ostala brez težav delujejo dalje.

MDS 9509 podpira protokole Fibre Channel over IP, Internet over Fibre Channel Protocol in iSCSI, medtem ko FICON in ESCON zaenkrat nista podprta. Ker je FICON nujen za povezovanje IBMovih velikih računalnikov, je Cisco že napovedal njegovo skorajšnje podprtje.

http://www.cisco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji