Objavljeno: 8.4.2015 08:00

Čistka med razširitvami za Chrome

Varnostni strokovnjaki in Google so analizirali več kot 100 milijonov dostopov do Googlovih spletnih strani in na ta način zaznali več kot skoraj 200 razširitvenih dodatkov za brskalnik Chrome, ki so počeli še vse kaj drugega kot to, kar naj bi počeli v resnici. Google je najdene dodatke že izbrisal iz trgovine.

Dodatki so uporabnikom na obiskanih spletnih straneh prikazovali dodatne oglase, nekateri pa so bili specializirani celo za zbiranje uporabniških imen in gesel. Večino slednjih so raziskovalci zlahka našli, ker so bili tako očitni, pri mnogih pa je bilo potrebnega več dela, da so razbrali kaj točno in v kakšnih primerih počnejo. Tovrstno početje avtorjev razširitev, te so največkrat zastonj, je sicer priljubljen način za zagotavljanje dohodka.

Prvi rezultati kažejo, da je z vsaj eno »zlobno« razširitvijo okuženih približno 5% uporabnikov, ki obiskuje Googlove strežnike, tretjina teh pa ima nameščenih tudi štiri ali celo pet takih razširitev. Končni rezultati bodo predstavljeni na majskem simpoziju IEEE o varnosti in zasebnosti.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji