Objavljeno: 5.4.2011

Commodore C64

Commodore USA je začel s prodajo svojega najnovejšega računalnika z oznako C64.

Ne, brez skrbi! Niste se vrnili v avgust 1982, ko se je rodil slavni predhodnik današnjega modela. Današnje podjetje Commodore, ki nima praktično nič skupnega z nekdaj slavnim podjetjem (razen odkupljenih pravic za uporabo imena), je predstavilo nov C64, ki je na videz res skoraj identičen ikoni iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, a se v drobovju nahaja klasičen PC.

Gre za torej nekakšen Keyboard PC, računalnik v tipkovnici, ki temelji na procesorju Intel Atom 525, nabori Nvidia Ion2, 4 GB RAM, 1 TB diskovja, DVD ali Blu-ray zapisovalnikom,, dvema izhodoma DVI in izhodom HDMI, šestimi vhodi USB, vmesniki Wi-Fi in bluetooth ter bralci šestih tipov kartic. Svetlobno leto daleč od prvotnega C64, ki je imel procesor MOS 6150, 64 KB RAM in 20 KB ROM, namesto diska pa drag kasetofon ali pa še dražjo disketno enoto.

Nekaj pridiha preteklosti pa novi C64 vendarle ponuja. Uporabniki se lahko ob zagonu namesto operacijskega sistema (Windows, Linux) odločijo, da zaženejo neposredno emulator starega C64 in na njem preizkusijo svoje znanje Basica ali pa računalniških iger iz časov, ko se je osebno računalništvo šele začelo. Tak računalnik, ki verno oponaša vzornika, celo z nenavadno postavljenimi funkcijskimi tipkami vred, je že mogoče naročiti za 595 do 895 dolarjev, odvisno od konfiguracije.

Commodore pa je hkrati obudil še nekaj slavnih imen. Računalnika VIC Pro in VIC Slim prav tako vračata spomin na slavni VIC-20, vendar gre tokrat za oblikovno drugačne računalnike Keyboard PC, s podobnimi lastnostmi kot zgoraj omenjeni C64. V načrtih pa imajo tudi tri nove Amige, ki pa bodo v drobovju tokrat vendarle vsebovale PC arhitekturo.

http://www.commodoreusa.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji