Objavljeno: 11.9.2000

Compaqova družina izdelkov iPaq se širi

Ko Compaq napove novo družino potrošniških izdelkov, ljudje običajno pričakujejo, da bodo to osebni računalniki. Toda Compaq je pri zadnji predstavitvi novosti presenetil javnost, saj med množico novosti pravzaprav ni niti enega osebnega računalnika. Namesto tega so predstavili družino izdelkov, med katerimi so prvi Compaqov predvajalnik posnetkov MP3, brezžični komunikacijski pripomoček, ročni računalniki, internetni terminali in internetni most, namenjen za domačo rabo. Za vse izdelke je značilno ime iPaq, ki tako postaja Compaqovo zaščitno ime za novi rod potrošniških izdelkov. Ime iPaq je Compaq sprva uporabil za majhne in poenostavljene osebne računalnike z okoljem Windows 2000, pozneje pa tudi za nove ročne računalnike.

Med vsemi novostmi je najbrž najbolj zanimiv novi internetni terminal iPaq Home Internet Appliance, prvi predstavnik lani predstavljene Microsoftove platforme MSN Companion. Izdelek se od klasičnih računalnikov razlikuje tako po zgradbi kakor po vsebini. Namesto velikega ohišja je celota vdelana v majhno ohišje z vgrajenim 10,1-palčnim barvnim zaslonom s tekočimi kristali, ki zmore ločljivost 800 × 600 pik. Sistem je zgrajen na procesorju RISC, uporablja pa operacijski sistem Windows CE. Terminal ima brezžično tipkovnico z dodatnimi tipkami za dostop do interneta, modem s hitrostjo 56 kb/s in štiri vtičnice USB, na katere lahko priključimo dodatne naprave, kot so miška USB, posebna izvedba barvnega brizgalnika Epson Stylus Color 740 in zvočniki USB.

Poleg operacijskega sistema ima računalnik vgrajen sistem za priklop v internet s pritiskom ene same tipke, spletni brskalnik Internet Explorer in nekaj dodatne programske opreme za dostop do storitev Microsoft MSN. Za popolno združljivost z internetnimi programi ima računalnik vgrajeno tudi podporo za javo, kar je prispevala Insignia z izdelkom Jeode EVN. Računalnik ima celo svetlečo diodo, ki se prižge, ko nas v internetu čaka nova elektronska pošta. IPaq Home Internet Appliance bo na voljo sprva le v ZDA, kjer bo polna cena nekaj manj kakor 600 dolarjev. Toda s sklenitvijo naročnine na internetno storitev MSN bodo kupci upravičeni do popusta v višini 400 dolarjev, tako da bo mogoče terminal dobiti za manj kakor 200 dolarjev, seveda ob mesečni naročnini 22 dolarjev (za obdobje 3 let). Načrti za Evropo še niso razgrnjeni.

Druga zanimivost je brez dvoma predvajalnik digitalne glasbe MP3 z imenom iPaq Personal Audio Player PA-1. Compaq je s tem izdelkom vstopil na področje, za katerega tržni analitiki menijo, da bo doživelo hitro rast. iPaq PA-1 je prijetno oblikovan predvajalnik, ki podpira različne zvočne zapise, med katerimi so MP3, Windows Media (WMA) in Dolby AAC. Sodi med prve izdelke, ki imajo vgrajeno tehnologijo za nadzor avtorskih pravic DRM (Digital Rights Management). Predvajalnik je programsko nadgradljiv tudi na podporo za bodoče zapise. Za shranjevanje podatkov ima predvajalnik vgrajeni dve razširitveni mesti za miniaturne pomnilniške kartice Multi Media Card (MMC). Predvajalniku je priložena kartica z zmogljivostjo 64 MB, kar zadostuje za do dve uri glasbe. Compaq namerava iPaq-u PA-1 prilagati programsko opremo RioPort Manager (enako kakor pri predvajalnikih Rio), s čimer uporabniki dobijo dostop tudi do kakovostne internetne storitve. Cena predvajalnika je v ZDA 250 dolarjev.

Compaq je predstavil še iPaq Connection Point, vsestransko komunikacijsko vozlišče in most, ki omogoča preprosto povezavo različnih računalniško podprtih naprav v internet, pri tem pa zagotavlja varnost in zaščito pred vdori. iPaq Connection Point je namenjen predvsem za rabo doma, zaradi česar je tudi zelo nenavadno oblikovan, saj ima zelo ovalno ohišje, ki se na vrhu konča z anteno, tako da v prostoru zagotovo ne bo ostal neopažen. Vključuje most, usmerjevalnik in požarni zid, na katerega lahko priključimo računalnike na več načinov -- prek omrežja Ethernet (10 in 100 Mb/s), stanovanjskega omrežja HomePNA 2.0 ali kar prek brezžične omrežne povezave HomeRF. Za priključitev v internet je vgrajen modem s hitrostjo 56 kb/s, za doplačilo pa so na voljo tudi zunanji modem DSL in kabelski modem, ki ga na most priključimo pred drugega vmesnika Ethernet. Varnostni sistem in požarni zid je prispevalo podjetje WatchGuard, ki ponuja tudi dodatne storitve. Ob nakupu namreč kupec dobi brezplačno posodabljanje varnostnih definicij za dobo treh mesecev, pozneje pa so dopolnila na voljo le za plačilo.

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji