Objavljeno: 25.9.2003

Computex 2003

Tajvanski največji računalniški sejem Computex se je sredi septembra končno zgodil, po tem, ko so ga morali zaradi epidemije SARS prestaviti iz običajnega junijskega časa. Kljub zamudi pa s svojo vsebino ni razočaral, saj so številni proizvajalci, zlasti lokalni, predstavili kup nove elektronike in nakazali, kaj lahko pričakujemo v naslednjih mesecih.

Ena od središčnih tem na letošnjem Computexju je bil prav v času sejma predstavljeni AMD Athlon 64. Domala vsi proizvajalci osnovnih plošč in sistemskih naborov so prikazali izdelke, ki so z njim združljivi. Svoje nabore je tako prikazala Via, izdeleki pa nosijo oznake KT8T800 in K8M800 (zmogljivi in vstopni namizni računalniki) ter KT8N800 (prenosniki). Slednja sva vsebujeta tudi vgrajen grafični pospeševalnik. Podjetje SiS ima nared podoben nabor z oznako SIS760, ki ima tudi integriran grafični pospeševalnik lastne izdelave. Trdijo, da je tokratni izdelek z imenom Ultra 256 po zmogljivosti ekvivaleneten namenskim procesorjem za vodilo AGP 8x.

Nabor za Athlon 64 imajo nared tudi pri družbi nVidia in sicer v obliki kompleta vezij nForce3. Med lastnostmi so podpora za AGP 8x, šest vmesnikov USB 2.0, podpora za RAID z diski ATA. Kasneje prideta na vrsto nForce3 250 in nForce3 250Gb, ki bosta dodala podporo za diske SATA, osem vmesnikov USB 2.0 in gigabitni omrežni vmesnik.

Podjetje nVidia pa je na Computexu vstopilo tudi na povsem novo področje. Poleg grafičnih pospeševalnikov in naborov za osebne računalnike odslej ponujajo tudi grafični pospeševalnik za ročne računalnike in mobilne telefone. GeForce 2150 je oznaka izdelka, ki je namenjen pospeševanju 2D in 3D grafike, optimiziran pa je za majhno porabo energije in procesiranje tja do 1,3 milijona pik, kar je še vedno več kot na tipičnem zaslonu mobilnih naprav.

Podjetje Via je udeležence presenetilo tudi z novo izvedbo procesorja C3, ki je brez dvoma najmanjši x86 združljiv procesor doslej. Sam čip meri le 1,5 x 1,5 cm, uporablja pa nov tip podnožja imenovan Nano-BGA. Ob njemu so prikazali tudi rekordno majhno osnovno ploščo velikosti 12 x 12 cm, ki ji pravijo Nano-ITX. Doslej najmanjše plošče so merile okoli 17 x 17 cm. Nov >>PC<< bodo vgrajevali predvsem v sisteme zabavne elektronike in miniaturne prenosne naprave.

Precej je tudi novih prenosnikov, ki vse bolj spodrivajo namizne računalnike, zato se temu prilagajajo tudi tajvanski proizvajalci. Acer je tako predstavil model Aspire 2000, ki se ponaša s procesorjem Pentium M, kompletom Centrino in 15,4-palčnim zaslonom v razmerju 16:10. Pokazali so tudi novi tablični računalnik TravelMate C300, ki ima komaj 10,4-palčni zaslon, vendar tehta manj od dosedanjih modelov, ima pa vgrajeno tipkovnico, čez katero poveznemo zaslon. Asustek pa je prikazal model S5, ki ima majhno težo (1,28 kg), 12,1-palčni zaslon in zelo dolgo trajanje delovanja, menda kar 10 ur z enim polnjenjem akumulatorja.

Precej poudarka je bilo na brezžičnih omrežnih vmesnikih, ki jih ponujajo številni tajavanski proizvajalci. Konec leta naj bi domala vsi podpirali specifikacijo 802.11g,razmišljajo pa že o prihodnosti. Poleg standarda 802.16, imenovanega tudi WiMax, je vse več govora o standardu 802.11n, ki naj bi uporabljal dva radijska sprejemnika/oddajnika in dosegal hitrost prenosa podatkov 150 Mb/s. Na obeh standardih delajo tudi pri samem Intelu. Texas Instruments pa si prizadeva tajavskim proizvajalcem prodati svoje najnovejše vezje, ki združuje tako 802.11 kot bluetooth, vse skupaj v zelo majhnem čipu, ki porabi malo energije in je primeren celo za rabo v mobilnih telefonih.

Na sejmu je bilo mogoče videti tudi manjši napredek na področju optičnih nosilcev. Medtem, ko so enote z modrimi laserji na ogled še vedno bolj ali manj kot prototipi, se nadaljuje tekma na področju zapisovalnikov DVD. Že pred koncem leta lahko to pričakujemo, da bodo v prodaji modeli s podporo za zapisovanje s hitrostjo 8x in sicer tako na nosilce DVD-R kot DVD+R. Domala vse nove enote namreč podpirajo oba današnja standarda, mnoge pa tudi nosilce DVD-RAM. Na področju zapisovalnikov CD-RW pa smo najbrž prišli do zgornje meje, kjer zmorejo zapisovanje s hitrostjo 52x na nosilce CD-R in 32x na nosilce CD-RW. Tudi to je dokaz, da je prihodnost predvsem v zapisovalnikih DVD.

Tajvanski proizvajalci kljub manjši krizi zaradi epidemije in nihajočega povpraševanja še naprej močno vplivajo na svetovno proizvodnjo računalniških komponent. Družba Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je najavila, da je izdelala že milijon silicijevih rezin, iz vsakega pa naredijo nekaj sto čipov. AsusTek pa je samo v letu 2002 izdelal kar 17 milijonov osnovnih plošč. Po podatkih lokalnega gospodarskega združenja danes Tajvan izdela 61% vseh prenosnikov na svetu, 90% vseh osnovnih plošč, 61% zaslonov LCD in po 30% strežnikov ter optičnih enot. Zaradi tega poleg lokalnih proizvajalcev Computex danes priteguje tudi večino velikih svetovnih imen, kot so Intel, Microsoft in AMD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji