Objavljeno: 25.4.2000

Corel in Linux

Kanadsko podjetje Corel, do nedavnega znano predvsem po grafičnih programih, se vse bolj uveljavlja tudi kot ponudnik orodij za operacijski sistem Linux. Nedavno so tako uradno predstavili različico pisarniškega paketa WordPerfect Office 2000 za okolje Linux, s čimer so med prvimi prenesli pomemben komplet programov v ta operacijski sistem. Paket, ki vsebuje urejevalnik besedil, preglednico, predstavitveni program, povezovalni program Corel Central, operacijski sistem Corel Linux 1.0 in še nekaj manjših orodij, je funkcionalno enak različici za okolje Windows, s katero zna tudi izmenjevati podatke. Corel bo prodajal dve različici izdelka: Standard (130 dolarjev) in Deluxe (160 dolarjev), slednji pa bo imel še zbirko podatkov Paradox, spletni brskalnik Netscape Communicator, izbor pisav in slik ter nekaj iger.

Corel je v istem obdobju predstavil tudi različico Linux slikarskega programa Corel Photo-Paint za Linux, ki je prvi med večjimi programi v tej kategoriji izdelkov, prenesen na Linux. Corel bo ta program dopolnil še z risarskim paketom Corel Draw za Linux, ki je napovedan za tretje četrtletje letošnjega leta. V drugi polovici leta naj bi nato v Linux prenesli še zbirko podatkov Paradox in s tem zaokrožili prenos praktično vseh poglavitnih programov na Linux. Poleg tega so oznanili nakup pravic za program za izdelavo diagramov Flow! (nekoč celo v Corelovi lasti) in program za vodenje projektov TurboProject, v lasti družbe IMSI, da bi oba izdelka prenesli v okolje Linux.

Toda Corelu vendarle ne gre vse tako zelo dobro, kot bi si želeli (zlasti vlagatelji). Preusmeritev na Linux se še ni poplačala, saj večji zaslužek z njim pričakujejo šele proti koncu letošnjega leta. Prvo četrtletje letošnjega leta so tako zaključili z izgubo v višini 12,4 milijona dolarjev ob prihodku 44,1 milijona dolarjev.To je kljub vsemu bolje kakor v enakem četrtletju leta 1999, ko so izgubili 14,6 milijona dolarjev in v hišo prinesli le 40,4 milijona dolarjev. Zelo pa so veseli dejstva, da so povečali količino gotovine iz 18 na 29,3 milijona dolarjev. Pisarniški programi predstavljajo nekaj več kakor polovico (22,5 milijona dolarjev) celotnega prihodka družbe, grafični izdelki okrog 19,4 milijona dolarjev, izdelki za Linux pa le skromnih 2,3 milijona dolarjev. Slabi rezultati so že začeli ogrožati Corelov veliki projekt -- nakup družbe Inprise. Ker je zaradi slabih rezultatov vrednost delnic padla z obljubljenih 1,1 milijarde dolarjev, kolikor naj bi dobili delničarji družbe Inprise, na zgolj 567 milijonov dolarjev, so nekateri delničarji že zahtevali revizijo dogovora. Pogajanja še potekajo.

Zato pa so pri Corelu lahko zelo zadovoljni z rastočim tržnim deležem. Po podatkih najnovejše raziskave družbe za raziskave PC Data se je delež operacijskega sistema Corel Linux v primerjavi z novembrom 1999 močno povečal. Prvi je še vedno Red Hat Linux, ki nadzoruje 40,4 % tržišča, vendar je v primerjavi z novembrom padel s tedanjih 58,5 %. Na drugem mestu je distribucija družbe Macmillan, katere delež je padel z 21,5 % na 19,6 %. Na tretje mesto se je povzpel Corel, ki je zrasel z 2,3 % na 19,3 %, sledijo pa SuSE Linux (7,1 %, +6,4 %), TurboLinux (4,1 %, +3 %) in Caldera (3 %, -3,9 %).

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji