Objavljeno: 25.3.2003

Corel išče prevzemnika

Kanadski Corel, znan predvsem po grafičnih programih iz družine CorelDRAW!, je sporočil, da se dogovarja z ameriškim podjetjem Vector Capital o prevzemu, hkrati pa so najeli investicijsko banko, da jim pomaga pri iskanju drugih morebitnih prevzemnikov. Pri Vector Capitalu so si vzeli mesec dni časa za preučitev ponudbe.

Corel se že več let otepa z izgubami, ki so predvsem posledica nekonsistentnih in napačnih poslovnih odločitev. Podjetje je bilo izjemno uspešno kot proizvajalec grafičnih programov, kjer še danes velja za pomembno silo, nato pa so v drugi polovici devetdesetih pokupili kar nekaj podjetij in sestavili lastno zbirko pisarniških programov Corel WordPerfect Suite, ki je poleg nekoč legendarnega urejevalnika besedil vsebovala prav tako legendarni Quattro Pro in podatkovno zbirko Paradox.

Čeprav se pisarniška zbirka ni prijela, so med prvimi zagrabili Linux in razvili lastno distribucijo ter priredili večino svojih programov za to platformo. Kljub navdušenju javnosti pa ta dva programa nista bila finančno uspešna in Corel je zabredel v hude finančne težave iz katerih jim je pomagal največji konkurent - Microsoft. Velikan je leta 2000 za 135 milijonov dolarjev kupil skoraj 25 odstotkov Corela, a jih je pred nekaj tedni moral odprodati zaradi kanadske protimonopolne zakonodaje.

Kupec Microsoftovega deleža je bilo prav podjetje Vector Capital, ki pa je zanj plačalo le dobrih 12 milijonov dolarjev, saj je vrednost Corela v dveh letih tako drastično padla. Transakcija med Microsoftom in Vector Capital je bila opravljena prav na dan, ko je iz Corela prišla objava, da so ponudili Vector Capitalu možnost prevzema celotnega podjetja.

Corel je v tem času prodal oddelek za Linux podjetju Linux Global Partners, ki je že predstavilo prenovljeno različico, novo tržno nišo pa so videli v izdelkih, ki uporabljajo opisni jezik XML, a zaenkrat še niso dosegli večjih uspehov na tem področju.

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji