Objavljeno: 13.6.2003

Cornice ponuja miniaturni disk za mobilne naprave

Mlado podjetje Cornice je predstavilo miniaturni disk, ki je po svojih značilnostih kot nalašč za majhne mobilne naprave. Magnetni disk ima premer plošče le 1 palec (2,54 cm), na njo pa lahko spravi kar 1,5 GB podatkov. S takimi dimenzijami, primerno robustnostjo in majhno porabo pa je kot nalašč za vgradnjo v mobilne predvajalnike digitalne glasbe in video posnetkov, ročne računalnike in celo hibridne mobilne telefone. Pri družbi Cornice trdijo, da je njihova tehnologija cenejša, manjša in bolj zmogljiva kot konkurenčne naprave, v prvi vrsti pomnilniške kartice.

Disk Cornice Storage Element je po strukturi zelo podoben klasičnim diskom, le da ima minimum mehanike in elektronike potrebne za delovanje. Mehansko gledano ima le okoli tretjino delov, ki jih Hitachi uporablja za izdelavo miniaturnih (a v praksi dimenzijsko večjih) diskov Microdrive. Med drugim nima nosilcev za montažo, saj je predviden za vgradnjo neposredno na matične plošče izdelkov. Za delovanje nima nobenega predpomnilnika, z gostiteljskim sistemom pa komunicira prek vmesnika USB. Disk je tudi energijsko zelo varčen, saj obljubljajo 12-urno trajanje delovanja ob uporabi akumulatorja primerljivih dimenzij. V celoti pa je celota precej manjša od podobnih rešitev, ki so že na trgu. Kar se tiče zanesljivosti - disk naj bi preživel padec na tla z višine enega metra brez posledic.

Novi izdelek pa je naletel že na razmeroma dober odziv proizvajalcev malih prenosnih naprav. Samsung bo tako že sredi poletja začel s prodajo miniaturne video kamere, ki so jo prikazali že na letošnjem CeBitu. Ker je v njo vgrajen razmeroma poceni disk, naj bi video kamera stale le okoli 600 dolarjev, kar je konkurenčna cena glede na izdelke s trakovi, ob tem pa je celota še manjša. Disk je že v prodaji, OEM partnerji pa ga lahko kupijo za 65 dolarjev, kar je precej manj od konkurenčnih izdelkov. 1 GB velika kartica Compact Flash tako stane vsaj 200 dolarjev, IBM pa svoje diske Microdrive prodaja po ceni 219 dolarjev. Cornice želi ceno spustiti celo pod mejo 50 dolarjev.

http://www.corniceco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji