Objavljeno: 16.7.2012

Črn seznam za ruski del spleta

Medtem, ko se javnost v Evropi in ZDA vztrajno bori proti pretiranemu državnem nadzoru dogajanja v internetu, pogosto pod krinko ščitenja avtorskih in drugih pravic (ACTA, SOPA), je ruski parlament po hitrem postopku sprejel nov zakon, ki omogoča državno vodenje črnega seznama prepovedanih spletnih strani.

Nov zakon bo ruskim oblastnikom omogočal, da prepovedano spletno stran odstranijo in internetnih seznamov tudi v le enem dnevu, seveda ob predhodnem opozorilu in veljavnem sodnem nalogu. Sporen pa je način, kako so v parlamenti določili seznam prepovedanih vsebin. Čeprav besedilo navaja prepovedane vsebine, kot so zloraba otrok, droge in samomori, je po mnenju javnosti preveč ohlapno napisano in dopušča možnosti, da bi bil zakon zlorabljen v politične in druge namene.

Ruski zakon se je v marsikaterem delu zgledoval po ameriškem predlogu SOPA, ki pa je v vseh dosedanjih poizkusih pogorel glasovanje v senatu. Ruska civilna družba seveda protestira (ruska Wikipedia je bila nekaj časa zaprta v znak protesta), vendar kot kaže, to ne bo spremenilo odločitev oblastnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji