Objavljeno: 6.9.2001

Črv SirCam se ne ustavlja

Po sedmih tednih od kar so ga prvič opazili, črv SirCam še kar naprej zaseda prvo mesto najbolj pogostih črvov, ki potujejo preko spleta kot priloga v elektronski pošti. Po ocenah analitikov je SirCam okužil že 2,3 milijona računalnikov in tako uporabnikom povzročil okrog milijardo dolarjev stroškov zaradi čiščenja okuženih sistemov in padca produktivnosti.

Črv se širi po znani metodi; uporabnik ga prejme kot elektronsko sporočilo od kakega prijatelja, zažene pa se, ko uporabnik odpre prilogo. SirCam okuži računalnik, izbere naključno datoteko iz mape My Documents, jo okuži in razpošlje vsem v Adresarju ter naslovih elektronske pošte iz spletnih strani shranjenih v spletnem predpomnilniku.

Podjetje MessageLabs, ki filtrira elektronsko pošto, je odkrilo 20 tisoč različic črva in kar 263 tisoč primerov okužene elektronske pošte. Po njihovem mnenju so za nenehno širjenje črva krivi domači uporabniki, ki se premalo zavedajo nevarnosti napada pred virusi. Po ugotovitvah raznih spletnih raziskav večina uporabnikov sploh ne nadgrajuje protivirusnih programov, ki so jih dobili nameščene na računalniku. Ponudniki dostopa do interneta pa med tem nameščajo po več protivirusnih programov za preverjanje elektronske pošte. Nek analitik je ocenil, da bodo črvi in virusi predstavljali težavo dokler, ne bo napadel nek virus z resnično hudimi posledicami, saj se bo večina uporabnikov šele takrat zavedela resnične nevarnosti virusov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji