Objavljeno: 19.4.2004

Danska je internetno najbolj razvita država

Sodeč po raziskavi Economist Intellligence Unit E-readiness 2004, ki meri razvitost in uporabo internetnih storitev, so skandinavske države v samem svetovnem vrhu. Raziskava, ki jo vsako leto pripravita ugleda revija The Economist in IBMov inštitut za poslovno vrednost (Institute for Business Value), upoštevala različne dejavnike, ki ponazarjajo razvitost posamezne države na področju internetne rabe in poslovanja. Sem sodijo podatki, kot je število širokopasovnih priključkov, cena internetnega dostopa, programska in tehnična podpora za napredne rešitve, elektronske storitve državne in javne uprave ter pripravljenost ljudi za uporabo teh storitev.

V primerjavi z lanskim letom se je na vrh letošnje lestvice zavihtela Danska, ki je prejela oceno 8,28 od desetih možnih. Prvo mesto ji je pripadlo zlasti zaradi nove rešitve in javnih dveri, ki združuje storitve petih državnih ministrstev in 24 drugih organizacij, s čimer so precej poenostavili način izmenjave podatkov med posamezniki, podjetji in javno upravo. S tem so razbremenili tako državljane kot podjetja, ki lahko že pokažejo otipljive prihranke, tako v času, kot denarju.

Na drugo mesto se je pred lanskoletno zmagovalko Švedsko tokrat prerinila tudi velika Britanija, ki prav tako uspešno vpeljuje javne storitve v internetni podobi. Skandinavsko uspešnost so zaokrožile še Norveška na četrtem in Finska na petem mestu. Zanimivo, da so s tem bile Združene Države Amerike pomaknjene iz prve peterice, čeprav imajo morda največji socialni in kulturni potencial za uspešno uporabo interneta. K nižji oceni je vplivala predvsem stopnja širokopasovnih povezav, ki je nižja kot v prvi peterici. Sicer pa so razlike med prvimi osmimi uvrščenimi zelo majhne, saj imajo vsi oceno višjo od osem.

Slovenija je letos na lestvici uvrščena prvič, zasedla pa je 31-to mesto s povprečno oceno 6,06. S tem se je uvrstila za Madžarsko in pred Južno Afriko, pred nami pa so še države, kot so Čile, Češka, Estonija in drugi. Zanimivo je, da so nekatere velike svetovne ekonomije zdrknile po lestvici navzdol v primerjavi z lanskimi podatki, med njimi pa najdemo Japonsko (25), Rusijo (55) in Avstralijo (12). Glavni razlog je v upočasnitvi razvoja elektronskih storitev v primerjavi z najbolj agilnimi. Med tistimi, ki so se po lestvici povzpeli pa so Singapur, Hong Kong in Južna Koreja. Na dnu lestvice, ki ocenjuje 64 držav sveta se nahaja Azerbejžan in Kazahstan s povprečnimi ocenami 2,43 in 2,60.

http://eb.eiu.com/err2004

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji