Objavljeno: 1.5.2003

DARPA ne bo več podpirala OpenBSD

Ameriška vojaška agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), ki je zaslužna tudi za nastanek interneta, je napovedala umik podpore operacijskemu sistemu OpenBSD. Zato so že odpovedali hackerski razvijalski maraton - Hackathon -, napovedan v Calgaryju za dva tedna med 8. in 20. majem. Kljub temu naj bi prvega maja letos luč sveta ugledala nova različica operacijskega sistema OpenBSD 3.3.

DARPA je Univerzi v Pennsylvanii, ki skrbi za razvoj sistema OpenBSD, že prekinila finančni dotok preostanka od 2,3 milijona dolarjev sredstev, namenjenih za razvoj sistema Portable Open-Source Security Enhancements, ki je bil del projekta z imenom Composable High Assurance Trusted Systems in iz katerih je bil plačan vodja projekta Theo de Raadt in še trije razvijalci. Vodja projekta OpenBSD domneva, da se DARPA iz projekta umika zaradi njegovih protivojnih izjav, objavljenih v kanadskem časniku Globe & Mail of Toronto.

Pri DARPI sicer zanikajo, da bi dotok sredstev prekinili zaradi kazenskih ukrepov proti de Raadtu, poudarjajo pa, da financiranja niso prekinili, ampak zgolj preučujejo dogajanje. Obenem pa so tudi mnogi profesorji na Univerzi v Pennsylvanii, kjer projekte vodijo, izrazili nestrinjanje z de Raadtovimi izjavami - za časnik je namreč povedal, da mu je neprijetno >>jemati denar od ameriške vojske, vendar sem sam prepričam, da je to dobro, saj potem ne morejo dokončati ene od uničevalnih raket<<.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji