Objavljeno: 28.5.2003

Decentralizirani sistemi ERP so dražji

Globalna podjetja in svetovne korporacije morajo poskrbeti, da njihovi integrirani informacijski sistemi ERP ustrezno delujejo na različnih platformah, podatkovnih bazah in strukturah, sistemih za hranjenje podatkov in nenazadnje - na različnih kontinentih. Taka podjetja začnejo prej ali slej razmišljati o centralizaciji teh sistemov, pred tem pa morajo odgovoriti na vprašanje, kateri sistem ERP ima višje stroške lastništva - centraliziran ali decentraliziran? Nedavne raziskave so pokazale, da so decentralizirane rešitve dražje.

Decentralizacija zahteva večkratno nameščanje rešitev ERP brez centralne standardizacije in nadzora, potrebna so dodatna usposabljanja osebja in redna usklajevanja operacij in finančnih podatkov. Vse to in še več morajo postoriti podjetja, če namestijo en decentraliziran sistem ERP, težave pa se še povečajo, če je v podjetju več tovrstnih izdelkov različnih proizvajalcev. Z vprašanjem, kaj je bolje - ali imeti enega ali več različnih sistemov ERP, so se spopadli tudi pri Gartnerju in ugotovili, da je v večini primerov bolje imeti samo enega.

Pri Gartnerju v isti sapi dodajajo, da ni smiselno na vrat na nos skočiti v centralizacijo in standardizacijo, če ima podjetje različne sisteme ERP ali če pride do združitve dveh podjetij. Za ta korak se je treba odločiti premišljeno. V prvi fazi je smiselno fizično združiti vso strojno opremo, ki podpira delovanje ERP-ja. Druga faza predvideva urejanje tehnologije na področju strežnikov in pomnilniških sistemov za hranjenje podatkov. Pri tovrstni konsolidaciji je pomembno tudi kroženje znanja in izkušenj po vsem podjetju - ponekod so v ta namen ustanovili posebne izkustvene centre (competence center).

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji