Objavljeno: 10.6.2005

Dell stavi na okolje

Dell je predstavil nove družine osebnih računalnikov za poslovno rabo Optiplex, ki vsebujejo najnovejše Intelove procesorje in druge tehnološke dosežke, obenem pa so zgrajeni tako, da so ekološko čim bolj sprejemljivi. Z novimi proizvodnimi postopki so tako dosegli, da ohišja, napajalniki in osnovne plošče ne vsebujejo več svinca, s čimer je tovrstne računalnike preprosteje reciklirati. S tem so postali novi računalniki združljivi s priporočili GreenPC in Energy Star, obenem pa so združljivi z direktivo EU, ki je v pripravi za leto 2006 in narekuje zmanjšanje nevarnih elementov v elektronski opremi. Dell celo navaja, da bodo pri proizvodnji nove generacije računalnikov uporabili kar okoli 50% materiala iz recikliranih računalnikov, na podlagi posebnega programa, ki že poteka.

Novi računalniki nosijo oznake Optiplex GX520 in Optiplex GX620, na voljo pa so kar v sedmih različnih ohišjih. Poleg že znanih stolpov, namizne izvedbe in ohišja zmanjšanih dimenzij je zdaj v družini GX620 na voljo tudi ultra majhno ohišje, ki ga je mogoče opcijsko vgraditi v novo generacijo monitorjev družbe Dell, s čemer postane rešitev "vse-v-enem". Oba sistema uporabljata procesorje Pentium 4 in Celeron D s takti do 3,8 GHz, osnovni modeli pa uporabljajo sistemski nabor Intel 945G. Na voljo s konfiguracije z diski od 40 do 250 GB ter široko paleto optičnih enot.

Glavna razlika med obema družinama je v temu, da Optiplex GX620 nudi večje možnosti razširiljivosti, zlasti na področju grafike, proizvajalec pa jamči tudi večjo zaščito investicije in nespremenljivost temeljnih gradnikov, kar je zanimivo predvsem za velika podjetja. Družina Optiplex GX620 je poleg tega skladna s specifikacijo Trusted Platform Module (TPM) 1.2, ki nudi dodatni nivo varnosti v omrežnem okolju. Dell tudi navaja, da bo Optiplex GX620 prvi, ki bo imel tovarniško nameščeno 64-bitno različico okolja Windows XP. Cene modelov iz družine GX520 se v ZDA pričnejo pri 550 dolarjih, tisti iz družine GX620 pa stanejo najmanj 580 dolarjev.

Družina računalnikov Dell Optiplex GX520.

Družina računalnikov Dell Optiplex GX620.

http://www.dell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji