Objavljeno: 11.3.2003

Dell z valom novih prenosnikov

Dell je v nekaj dneh predstavil tri nove modele iz družine prenosnikov Inspiron, ki so namenjeni pretežno domači rabi. Prva novost je odslej vstopni in hkrati doslej najcenejši prenosnik tega proizvajalca, model Inspiron 1100. Osnovni model s procesorjem Celeron s taktom 2 GHz, 128 MB RAM, 20 GB diskom, enoto CD-ROM in 14-palčnim monitorjem naj bi v ZDA stal le 900 dolarjev. Na voljo pa bodo tudi različice s hitrejšimi procesorji, večjim pomnilnikom, diskom, drugačnimi optičnimi enotami in tudi 15-palčnimi zasloni. Prenosnik bo postal nekakšna zamenjava za današnje modele Inspiron 2650 in SmartStep (ti so bili v prodaji le v ZDA).

Novi Inspiron se sicer ponaša s povem prenovljenim ohišjem in novim videzom, saj so pri Dellu tradicionalno črno plastiko nadomestili s srebrno barvo, posamezne dele pa so obarvali kovinsko modro. Prenosnik je bogato opremljen, saj ima vgrajene tako vmesnike USB 2.0 kot firewire, poleg modema in omrežne kartice pa je vgrajen tudi video izhod. Za grafiko skrbi Intelov sistemski nabor.

Druga novost je prenosnik Inspiron 5100, ki ima domala enako ohišje kot modeli Inspiron 1100, glavna razlika pa je v uporabljenih procesorjih in dodatni opremi. V Inspironih 5100 srečamo procesorje Pentium 4, na voljo pa so taki s takti do 2,8 GHz. Uporabljeni so navadni in ne mobilni procesorji, kar pomeni, da so ohranili nižjo ceno, vendar s tem povečali porabo energije. Tudi tu srečamo izbiro med 14 in 15-palčnim zaslonom, le da je slednji na voljo tudi z višjo ločljivostjo (1400 x 1050 pik). Grafika je v tem primeru zaupana procesorju ATI Radeon 7500, poleg vsega pa je prenosnik z vgrajenimi antenami pripravljen za brezžične omrežne vmesnike (opcija za 50 dolarjev). Cena osnovnega modela je tu 1.200 dolarjev (cena v ZDA).

Tretja novost iz hiše Dell je prenosnik Inspiron 8500, ki se ponaša predvsem z nenavadnim zaslonom. Ta ima diagonalo 15,4 palcev, predvsem pa stranice v razmerju 16:10, podobno kot pri širokih televizorjih. S tem želijo pri Dellu predvsem pritegniti kupce, ki želijo na prenosnikih gledati filme DVD. Zaslon poleg velikih dimenzij nudi tudi izredno visoko ločljivost - kar 1920 x 1200 pik, s čimer je zanimiv tudi za profesionalne namene, kot je načrtovanje s programi CAD in oblikovanje DTP. Model Inspiron 8500, ki ga sicer poganja mobilni Pentium 4-M s taktom 2 ali 2,4 GHZ, je na voljo tudi z zaslonom pri nižji ločljivosti (1680 x 1050 pik), kar nam pri nakupu prihrani okoli 200 dolarjev. Osnovan cena novega modela je 2300 dolarjev. Pri Dellu trdijo, da bo novinec postopoma nadomestil dosedanji model Inspiron 8200.

Pri Dellu poudarjajo, da bodo Inspiron 8500 ponudili tudi z zmogljivejšimi dodatki, kot sta na primer 80 GB velik disk in zapisovalnik DVD. V kratkem naj bi predstavili tudi model Inspiron 4550, ki bo zamenjava za današnji model 4150. Obeta pa se tudi popolna prenova modelov Latitude, ki je namenjena poslovni rabi.

http://www.dell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji