Objavljeno: 15.8.2006

Dellov vpoklic akumulatorjev

Dell je sporočil, da bo vpoklical kar 4,1 milijona akumulatorjev za prenosne računalnike zaradi nevarnosti požara. V zadnjih mesecih se je namreč večkrat zgodilo (nekateri dokazi so celo na video posnetkih), da so se prenosniki ameriškega proizvajalci vneli zaradi pretiranega segrevanja akumulatorjev. Dell zdaj priznava, da se zaradi napake v proizvodnje lahko zgodi, da pri visoki temperaturi pride do kratkega stika v akumulatorskih celicah, ki jih za Dell proizvaja japonski Sony. Iz preventivnih razlogov bodo zdaj te akumulatorje zamenjali.

Dellov vpoklic je največji v zgodovini zabavne elektronike in računalništva, večino spornih akumulatorjev pa so prodali v ZDA. Kljub temu navajajo, da je okoli milijon prenosnikov s spornimi akumulatorji prodanih tudi na drugih svetovnih trgih. Prizadeti so vsi prenosni računalniki (Latitude, Inspiron, XTS, Precision), ki jih je Dell izdelal med aprilom 2004 in julijem 2006. Dell bo obvestil kupce, pa tudi pripravil posebno spletno stran, kjer bodo navodila, kako lahko kupci pridejo do brezplačnih novih akumulatorjev.

Kljub temu, da Dell trdi, da vpoklic ne bo imel večjih finančnih posledic, so delnice podjetja takoj po objavi padle. Ameriška organizacija za varstvo potrošnikov je obenem objavila, da primer sploh ni izoliran. Od leta 2003 do 2005 so zabeležili kar 339 nesreče, kjer je prišlo do eksplozije ali zažiga elektronske naprave z akumulatorji, prevladujejo pa prenosniki in mobilni telefoni.

http://www.dell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji