Objavljeno: 10.6.2006

Dellove strežniške novosti

Dell je dan pred svetovno predstavitvijo v Monaku pripravil dogodek, na katerem smo novinarji lahko videli najnovejše strežnike s procesorji Intel Xeon serij 50xx (Dempsey) in 51xx (Woodcrest). Strežniki PowerEdge 1900 (stoječe ohišje), PowerEdge 1950 (višine 1U) in PowEdge 2950 (višine 2U) so prvi na tržišču z omenjeno tehnologijo. Dell predvideva, da ima pred konkurenco na tem področju nekajtedensko prednost.

Novi strežniki sodijo že v deveto Dellovo strežniško generacijo in bo besedah njihovih strokovnjakov so nekaj posebnega. Prvič se je namreč zgodilo, da so zmogljivosti nove generacije tako drastično višje od zmogljivosti prejšnje serije. Meritve s programom SPECjbb2005 naj bi namreč pokazale kar 152% višjo hitrost, kljub temu pa imajo strežniki kot celota 25% manjšo porabo električne energije kot njihovi predhodniki. Slednji podatek je predvsem pri strežniških farmah ključnega pomena. Mimogrede, Dell potrjuje, da bodo približno enake rezultate najverjetneje dosegali tudi njihovi konkurenti (HP, IBM...).

Strežniki se odlikujejo še po nekaterih novih tehnologijah. Naj omenimo pomnilnik z moduli "fully buffered DIMM", ki je precej hitrejši, hkrati pa tudi varnejši (odkrivanje napak), diskovno vodilo Serial Attached SCSI (SAS), strojni vmesnik za pospeševanje prometa TCP/IP (t.i. "TCP/IP offload engine), podporo Intelovi strojni virtualizaciji VT in razširitveni vmesnik PCI-Express, ki do pred kratkim na strežnikih še ni bil prisoten.

Seveda so možne različne konfiguracije strežnikov; med drugim lahko izbiramo med diski SATA ali SAS velikosti 3,5 palca, pa tudi med 2,5 palčnimi diski SAS. Slednji so sicer manj zmogljivi, vendar zavzamejo manj prostora in se manj grejejo.

Po Dellovih besedah je ključna prednost strežnikov njihovega podjetja pred konkurenco v tem, da uporabnike redno in v paketih (BIOS, gonilniki, popravki) opremljajo z nadgradnjami, da so nadgradnje konsistentne prek cele generacije strežnikov in da se nasploh trudijo poenostaviti delo z njihovimi izdelki. Novi strežniki imajo tako na sprednji strani zaslon LCD, ki je programirljiv in lahko nanj "napišemo" karkoli, npr. njegovo številko IP (čeprav se pri Monitorju spomnimo, da so tovrstne rešitve obstajale tudi že pred desetimi leti).

Na dogodku je bilo kar nekaj besed posvečenih tudi sedaj že petletnemu sodelovanju Della in EMC, ki na področju podatkovnih sistemov prinaša odlične rezultate obema partnerjema.

www.dell.com

www.alldea.si

www.fmc.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji