Objavljeno: 31.7.2024 07:00

Delta zaradi izpada računalnikov toži Microsoft in Crowdstrike

Letalski prevoznik Delta je najel odvetniškega zvezdnika Davida Boeisa, ki jih bo zastopal v tožbi zoper CrowdStrike in Microsoft zaradi izpada računalnikov pred dvema tednoma. Zaradi napačne posodobitve CrowdStrikovega Falcona, ki je onesposobil vse računalnike z Windows, je Delta utrpela od 350 do 500 milijonov dolarjev stroškov.

Podrobnosti o tožbi še niso znane, a delnica CrowdStrikea je včeraj izgubila več kot 10 odstotkov, v tem mesecu pa že več kot 40 odstotkov. Napaka, ki se je zgodila 19. julija, seveda ni prizadela le Delte. Microsoft in CrowdStrike sicer v pogojih uporabe navajata, da ne prevzemata odgovornosti za škodo, ki bi nastala pri uporabi njune programske opreme, a odgovornosti se ni možno izogniti tako preprosto. O tem bodo sedaj presojala sodišča.

Delta ima precej škode, saj je odpovedala 7000 poletov in se sedaj sooča s 176.000 zahtevki za povračilo. Skupna škoda, ki je nastala podjetjem s seznama Fortune 500, se ocenjuje na 5,5 milijarde dolarjev. Boeis pa je zvezdniško ime, ki zastopa tudi ameriško vlado v tožbi zoper Microsoft, v preteklosti pa je uspel doseči umik prepovedi istospolnih porok v Kaliforniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji