Objavljeno: 5.8.2002

Delujoči DDR-II

Čeprav je prve primerke pomnilnika DDR-II že maja prikazal Samsung, je ameriški Micron prvi, ki je prikazal delujoč sistem, ki je uporabljal ta novi tip pomnilnika. Pomnilnik uporablja 256 megabitne čipe, medtem ko je Samsung prikazal 512 megabitne čipe. Pri Micronu pravijo, da je delujoči sistem prvi velik korak k dokončni vzpostavitvi standarda, ki veliko obeta. Ker na tržišču še ni osnovnih vezij za nov tip pomnilnika, je imel prikazani računalnik pomnilnik na posebej narejenem vezju, ki je bilo vstavljeno v režo PCI.

Pomnilnik DDR-II predstavlja za proizvajalce velik izziv, saj zaradi visokih frekvenc in nizke delovne napetosti zahteva izredno natančno izdelavo ostalih komponent. Pomnilnik bo pri frekvenci vodila 100 MHz zmogel hitrosti prenosa 400 Mb/s, pri zunanji frekvenci 150 MHz pa celo 600 Mb/s. Razvijalci predvidevajo da bo taka široka pasovna širina potrebna pri omrežnih izdelkih. Testni Micronov sistem je deloval s hitrostjo 533 Mb/s.

Nov pomnilnik bo deloval z napetostjo 1,5 V (namesto dosedanjih 2,8 V), kar pomeni, da bodo signali veliko bolj občutljivi na motnje iz okolice. Nižja napetost pa je nujna zaradi boljše komunikacije s podpornimi vezji. Eden od načinov, ki so ga proizvajalci lotili za zmanjševanje motenj je terminacija, zelo podobna kot jo že dolga leta uporabljajo vodila SCSI. Terminacijo v obliki upornikov na pomnilniški ploščici že uporablja pomnilnik DDR266, pri DDR-II pa bo terminacija izvedena na sami silicijevi ploščici.

Tako Samsung kot Micron predvidevata, da bodo prvi sistemi z DDR-II na tržišču v drugi polovici leta 2003, večji prodor pa bo napočil v začetku 2004. Vse težave pa zaenkrat še niso rešene. Težava je v številu modulov, ki bi jih bilo možno namestiti na matične plošče. Zaenkrat kaže, da bodo osebni računalniki imeli le po dve ploščici (kar znese največ 2 GB pomnilnika), o tem, kako na strežnikih zagotoviti štiri module, pa si strokovnjaki še niso na jasnem.

http://www.micron.com

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji